
Xavier Cotes du Rhone 2018
Rekordstor ny årgång av marknadens finaste Cotes du Rhône för priset!
Kvaliteten och de saftiga topprecensionerna är allt annat än slumpmässiga ... Xavier Vignon är vinmakaren bakom 100-poängaren Grand Veneur Chateauneuf Vieilles Vignes 2010 - och flera andra röda viner i världsklass.
För sitt arbete som oenologisk rådgivare till många av de bästa vingårdarna i södra Rhône belönas Xavier ofta med utsökta partier vin, som han säljer till minipriser ... långt under normen för liknande kvalitet!
med sin extra intensiva och kryddiga bärsmak är 2018 en klar uppgradering av DENMARKS BEDSTE RHÔNEKØB!
Ett utmärkt val för vardag, fest och mys: Lammstek, saftiga biffar, fläskkotletter, fläskstek, anka och charkuterier. Det röda vinet passar till allt! Njut vid 16-18°C
Den oenologiska konsulten Xavier Vignon är berömd i Chateauneuf du Pape, där han hjälper mer än någon annan vinmakare med vinframställning, blandning och sin gudagivna touch av "je ne sais quoi".
Expertisen är påtaglig, eftersom Xavier är mannen bakom flera viner med 98-100 poäng från högprofilerade producenter som Marcoux, Raymond Usseglio och Grand Veneur.
För sina mycket uppskattade insatser belönar Xavier sig gärna med partier och fat av särskilt utsökt vin. Han lagrar, blandar och buteljerar sedan dessa viner under eget namn - och släpper dem till priser långt under det normala, med tanke på vinets kvalitet och recensionerna.
Xaviers unika kvalitetskriterier omfattar bland annat att välja druvor och vin med högsta möjliga koncentration av mineralsalter.
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone 2018?
Vacker djup körsbärsfärg med friska och inbjudande aromer av viol, smultron, svarta körsbär och björnbär, tillsammans med medelhavsörter, engelsk lakrits, svartpeppar och söta kryddor. På gommen är det vänligheten själv, med en stor och ungdomlig frukt charm som utvecklas nyanserad och överraskande koncentrerad i munnen. Eleganta, sammetslena tanniner och delikata kryddor avrundar en härlig Rhône-upplevelse. Bästa köpet! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Xavier Cotes du Rhone 2018 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning