



Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2020
Närmare Châteauneuf än någonsin ... Vilket vin!
Med toppfrukt utvald från upp till 100 år gamla vinstockar lyfter 100-poängaren Xavier Vignon sin nya 2020-årgång Côtes du Rhône Vieilles Vignes till en nivå som aldrig smakats tidigare.
Fokus ligger på årgångens saftiga, mörka och exceptionellt vackra bärfrukt, men smaken toppas med lyxiga chokladtoner och fina tanniner från fatlagringen som tar helhetsintrycket av kvalitet till en helt annan sfär än vad priset indikerar.
Vi beklagar verkligen att Xaviers utmärkta Côtes du Rhône Vieilles Vignes så ofta är restnoterade. Detta vin är definitivt ett av de bästa köpen i Rhônedalen - men vi kan helt enkelt inte få tag på tillräckligt många flaskor till alla!
Njut av det till saftiga biffar, grillat lamm med örter, grytor, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2020?
I glaset, vackert tät och mörk björnbärsröd med en lila kant ... Nosen är lika djup som Châteauneuf-du-Pape med koncentrerade smaker av torkade violer, vilda björnbär, jordgubbscoulis, fänkål, mokka, mineralisk skogsmark och garrigue örter.... Vieilles Vignes 2020 glider fett och fruktigt på tungan, medan rika smaker av björnbär, blåbär, hallon och cassis sprider sig generöst i munnen. Örtiga garrigue-toner och en frisk stenig mineralitet ligger under den djupa bärfrukten, medan de mjuka tanninerna och komplexa chokladtonerna fulländar upplevelsen... Vilt utsökt södra Rhône. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener