
Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019
Ekologisk "mini-Côte Rôtie" från det fantastiska året 2019! Godkänd och toppgranskad av Robert Parker själv.
Det var flera år sedan vi fick tag på det här vinet från vinmakaren Xavier Vignon, som får 100 poäng. Nu är det äntligen tillbaka i toppform i en av Rhônedalens riktigt stora årgångar, där du verkligen kan smaka på kvaliteten.
Detta vin görs huvudsakligen av Syrah, som tillförs en gudomlig parfymdoft från de vita druvorna Rousanne och Viognier. Mouvèdre och Grenache kompletterar den utmärkta blandningen, som kommer från vinstockar som är mer än 60 år gamla.
Stor kraftfull Rhône med lager på lager av sammetslen bärfrukt, 15% alkohol och smakrik kryddighet.
Rekommenderas till saftiga biffar, lamm, BBQ, revbensspjäll, kalvkött och mogna ostar. Servera vid 14-16°C.
Hur smakar Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019?
Vinet presenterar sig med en tät körsbärsröd färg och violetta inslag vid kanten av glaset. Koncentrerad och komplex doft med en mängd spännande aromer ... En sommarfräsch röd gröt av svarta vinbär, björnbär, hallon och jordgubbar fängslar näsan tillsammans med blommiga toner av vita blommor. Nymald peppar, anis och lite bränd karamell knyter ihop säcken på en imponerande bukett. Vinet landar rikt och fylligt på tungan med en jordgubbsjuicy och pepprig bärfruktsmak. Tanninerna smälter i munnen under den långa avslutningen, som avslutas fint med engelsk lakrits. Stort vin med 15% alkohol, som slåss i samma viktklass som Côte Rôtie! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Xavier Cotes du Rhone Villages Bio 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener