
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019
“93-95 points. Outstanding.” - Robert Parker Vintage Chart
Bättre än både 2017 och 2018… Varken Parker eller vi andra kan få nog av hur gott vinerna från Châteauneuf du Pape och resten av södra Rhône smakar i nya årgången 2019.
I 100-poängsstjärnan Xaviers Côtes du Rhône från gamla, ekologiska vinstockar träder kvaliteten extra tydligt fram!
Xavier, den ledande enologen, är fanatisk när det gäller kvalitet. Druvor från mer än 400 ekologiska vingårdar har analyserats för innehållet av mineraliska salter, så att endast den mest smakrika frukten hittar fram till denna slurprande saftiga södra Rhône.
Kvaliteten och fruktkoncentrationen från till största delen 100 år gamla vinstockar är helt enkelt i världsklass. Ekologisk världsklass!
Njut av den till grillat lamm och nötkött, anka, fläskstek, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019?
Redan i glaset otroligt inbjudande med sin mörkt körsbärsröda färg! Nosen är härligt ungdomlig med koncentrerad doft av violer, rosor, hallon, nykvarnad peppar, smultron, plommon och solmogna björnbär, som vackert öppnar upp för lakrits, skogsbotten och varma medelhavskryddor med ett härligt sydeuropeiskt temperament! I smaken mjuk och läcker med massor av peppar och torkat kött strax under en så saftig powerfrukt att glaset är omöjligt att hålla sig ifrån. Enormt törstsläckande karaktär och perfekt balans i den klassiskt Rhône-mjuka och synnerligen kryddiga eftersmaken. Här hittar du många av samma kvaliteter som kännare hyllar i de dyra rött vinerna från Châteauneuf! Drick nu, eller lagra 6–8 år från årgången.
Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019 passar bra till...
Hur är Xavier Côtes du Rhône Cuvée Vieilles Vignes Organic 2019 framställt?
Vinet är gjort på en klassisk, Châteauneuf‑inspirerad Rhône‑blend av 60% Grenache, 25% Mourvèdre och 15% Syrah. Grenache‑vinstockarna är 100 år gamla, medan Mourvèdre och Syrah har 60 respektive 45 år på nacken. Dessa urgamla, ekologiskt odlade vinstockar ger druvor och vin med en koncentration och vitalitet som är omöjlig att kopiera. De handskördade druvorna jäses vid kontrollerad temperatur med 4 veckors skalkontakt, vilket ger vinet ett harmoniskt och noggrant avvägt uttag av färg, smak och tanniner. Genom att låta de tre druvorna jäsa tillsammans (samjäsning/co‑fermentering) uppnår Xavier större aromatisk komplexitet. Vinet lagras i 12 månader, främst i betongtankar för att bevara frukten, men 20% tillförs kryddig komplexitet genom lagring på ekfat.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener










