
Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2019
Mineral master vin från 100 poäng vinmakare Xavier Vignon.
Rhônedalens mest ambitiösa producent går till ytterligheter för att göra detta underbara, Chateauneuf-koncentrerade rött vin.
Kvaliteten var enastående i den föregående årgången. Nu är det dags för den ännu större årgången 2019 som levererar smak och mineralitet utan dess like.
Njut av det till saftiga biffar, grillat lamm med örter, grytor, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 15-18°C
Hur smakar Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2019?
I glaset har vinet en vacker djup, mörk körsbärsröd färg. På näsan möts du av en nästan Châteauneuf-liknande koncentration av torkade violer, vilda björnbär, jordgubbscoulis, fänkål, mokka, mineralisk skogsmark och garrigue örter. Vinet landar i munnen med massor av rika fruktnoter av hallon, björnbär, blåbär och cassis. Vänligt kryddat med subtila fatnoter som övergår i en något örtig och mineralisk avslutning med fina, fina tanniner ... Vilt utsökt södra Rhône. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Xavier Côtes du Rhône Vieilles Vigne Rouge 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener