



Xavier Gigondas 2019
Masterblendaren och 100-poängs vinmakaren Xavier har frambringat ännu en kritikerfavorit. Redan nu en otroligt läcker och smakrik Gigondas som bjuder på både fyllighet, kryddighet och kropp i generösa mängder.
Årgången 2019 hyllas med hisnande 93–95 poäng i Robert Parkers Vintage Chart. Ett märkesår i Rhônes moderna vinhistoria!
Gigondas 2019 passar utmärkt till biffar, grillat rött kött, lamm, vilt och mustiga grytor. Serveras vid 14–17 °C.
Hur smakar Xavier Gigondas 2019?
Djupt mörkt körsbärsröd i glaset... Massor av aromatisk kraft med muskulös mörk frukt som plommon, körsbär och blåbär, som samspelar med violer, kryddörter, lakrits och peppar i den smakintensiva upplevelsen. De kompletteras av en lätt kant av stenig mineralitet och inslag av fatkryddor som vanilj och tobak. Välskulpterat vin som erbjuder god mognad och balans. Textbook Gigondas från en av årtusendets största årgångar! Drick nu eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Xavier Gigondas 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener