
Xavier Lirac Rouge 2019
Lirac är granne med berömda Châteauneuf-du-Pape på andra sidan Rhônefloden.
De röda vinerna från de två distrikten har mycket gemensamt - och med Xavier Lirac 2019 i glaset har till och med Parker svårt att smaka skillnaden i kvalitet och komplexitet. Och det skadar inte att detta bästa köp är mindre än halva priset ...
Topproducenten Xaviers mörka och intensiva Lirac BÖR nästan avnjutas till saftiga biffar, anka eller lamm. Utmärkt södra Rhône!
Njut av den till lamm, saftigt nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås och barbeque. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Xavier Lirac Rouge 2019?
Nyhällt i glaset presenterar Lirac 2019 sig mörkt körsbärsrött med violetta nyanser ... Näsan är redan skamlöst flirtig med intensiva aromer av viol, krossad peppar, vildhallon och björnbär, som döljer spännande toner av lakrits, lagerblad, mörk mineralitet, svart oliv, läder och Provence garrigue. .... I munnen, härligt fruktig med massor av Rhône-karaktär - och en intensitet som matchar seriös Châteaneuf-du-Pape! Lång eftersmak med en perfekt balanspunkt mellan den svala friska mineraliteten, den solmogna kraftfulla frukten och de fina tanninerna. Ja, tack, vilken svepande vacker Lirac! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Xavier Lirac Rouge 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.