
Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2019
Ingen av recensenterna hyser något tvivel… 100-poängsstjärnan Xavier skapar en av de största söta vinerna i hela Rhônedalen!
Parker och Dunnuck kan lugnt se fram emot att återuppleva sin favorit i den nya årgången 2019, som de ännu inte hunnit testa. Kvaliteten är extraordinärt hög.
Xaviers söta Muscat är inte bara perfekt till fruktdesserter, meditation och ostar, utan passar också utmärkt till kryddiga asiatiska rätter. Ett måste!
Sötman räcker till de flesta desserter, men vinens inneboende mineraliska friskhet gör den samtidigt läcker som aperitif och särskilt spännande i det salta köket!
Njut av den kyld som en söt aperitif eller till foie gras, blåmögelost, karaktärsfulla ostar, fruktdesserter och asiatiska rätter. Servera vid 6–10 °C
Hur smakar Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2019?
Vid upphällning läcker, fyllig och vackert gyllengul i glaset… Näsan är förbluffande aromatisk och delikat med en elegant tropisk doft av rosenvatten, apelsinblomma, persikomarmelad, nypressad druvsaft, mandariner, aprikos och ananas… I munnen fyllig och krämig med en underbar, delikat och samtidigt parfymdoftande frukt som man bara kan fortsätta utforska… Utmärkt, som alltid från Xavier. Drick nu, eller lagra i mer än 15 år från skördeåret.
Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning