
Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2020
Ett av de största söta vinerna i Rhônedalen!
Robert Parker och Jeb Dunnuck har tidigare lovordat denna sällsynta och mycket eftertraktade Muscat de Beaumes de Venise, som nästan alltid är slutsåld.
Nu har vi fått en batch av den fantastiska årgången 2020, där 100-poängsstjärnan Xavier har skapat sitt kanske största söta vin hittills!
Det är helt enkelt sprängfyllt med blommiga och fruktiga toner som visar den populära Muscat-druvan när den är som mest oemotståndligt utsökt. Kvaliteten och koncentrationen är utomordentlig.
Sötman sträcker sig till nästan vilken dessert som helst, men vinets inneboende mineraliska friskhet gör det utsökt som aperitif och mycket spännande i det salta köket!
Njut kylt som en söt aperitif eller till foie gras, blåmögelost, karaktärsfulla ostar, fruktdesserter och asiatiska rätter. Servera vid 6-10°C
Hur smakar Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2020?
Nyhällt presenterar sig vinet elegant i glaset ... Redan på näsan är det enormt lockande med superexotiska aromer av rosenvatten, apelsinblomma, persikomarmelad, mango, druvsaft, mandariner, aprikos och ananas ... I gommen, utsökt mjuk och krämig med en intensiv och enormt raffinerad fruktsmak som du aldrig kommer att sluta utforska ... Utmärkt, som alltid från Xavier. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2020 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning