
Xavier Premium Vinlåda
Exklusiv Vinlåda med 94 Parker-poäng från Rhônedalens kanske mest eftertraktade oenolog - Xavier!
Lådan innehåller: 2 x SM, 2 x Le Soleil, 2 x Le Diable

Le Diable 2015, Xavier
94/100 point, Robert Parker!
"Almost 100% Mourvèdre from a parcels close to Vinsobres, the sensational 2015 Vin de France Arcane XV Le Diable... Awesome purity, integrated acidity and plenty of structure. "
Gjord på 100% Mourvèdre-stockar, varav flera är mer än 100 år gamla. Druvorna kommer från 17 historiska parceller nära Vinsobres - i den anmärkningsvärt bra årgången 2015. Alk. 15%. Kan lagras till 2025.
Le Soleil 2015, Xavier
94/100 point, Robert Parker!
"Black cherries define the fruit, joined by hints of dark choco-late and enough garrigue to give it a seriously savory character despite the fruit. ..Maybe the best Côte du Rhône Villages I've ever tasted"
% Grenache från mer än 100 år gamla vinstockar, 10% Mourvèdre från mer än 80 år gamla stockar och de sista 10% från 50 år gamla Syrah "vines". Alk. 15,5%. Kan lagras till 2025.
SM, Xavier
94/100 point, Robert Parker
"..overflowing notes of plum and darker fruits, licorice and violets. Gorgeous on all counts, it’s a shockingly good Côtes du Rhône to drink over the coming 4-6 years, although I wouldn’t be surprised to see it last even longer."
SM handlar om kvalitet - 50% Grenache från 80 år gamla vinstockar i Châteauneuf du Pape, kombinerat med 50% Syrah från 60 år gamla vinstockar i Côte Rôtie! Alk. 14%.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.





