
Xavier Rasteau 2019
Fantastisk Rasteau från ett absolut toppår och en av Parkers uttalade favoriter i Châteauneuf-du-Pape!
Xaviers Rasteau är inte bara ett välkommet alternativ till de dyrare vinerna från Châteauneuf. Faktum är att det röda vinet är ett av mycket få som den 100-poängsstjärnan Xavier låter skämma bort på 25% helt nya barriquefat.
Ett ganska genialt drag - eftersom frukten erbjuder en sådan generös mörkfruktad kraft i årgång 2019 att fatet inte på något sätt tillåts dominera. Ja, det smakar dyrt och megalyxigt... men bara på ett bra sätt!
Sedan Rasteau fick välförtjänt Cru-status 2010 har kvaliteten alltmer kommit att motsvara de dyraste vinerna från Châteauneuf, Gigondas och Vacqueyras i södra Rhône. Rasteau är dock fortfarande ett okänt namn på många läppar, så det är fortfarande möjligt att sniffa sig fram till bra Rhône-fynd... Rekommenderas!
Njut av det till lamm, saftigt nötkött, hjortkött, ankbröst, julmat, grillat, charkuterier och meditation. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Xavier Rasteau 2019?
Djärv och förtrollande rik färg ... Nosen erbjuder stor frukt och spännande komplexitet med intensiva aromer av torkad viol, saftiga svarta körsbär, björnbär och svartvinbärssylt, följt elegant av sydfranska garrique örter, pepparkryddor, lakrits, choklad, rostade kaffebönor och vanilj.... Mjuk och utsökt i gommen, med den stora 2015-årgångens överdådiga, köttiga frukt på full display. Exotisk söt krydda och fina mineralnoter av rost och grafit fullbordar en vacker och nyanserad Rhône-upplevelse som ger många Chateauneuf-du-Pape en körning för sina pengar! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Xavier Rasteau 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning