



Xavier SM
"50% Syrah från Côtes Rôtie och 50% Grenache från Châteuneuf du Pape - det är lite som att ha Messi och Ronaldo i samma lag".
En olaglig kombination, men Xavier gör vinet ändå. Det kanske är därför Xavier kallar det "SM"... Det är lite av ett "hysch hysch".
Förmodligen världens mest erfarna Côtes du Rhône-recensenter. Och ändå är vinet "förbjudet".
Xavier är den obestridda stjärnekologen i Rhônedalen. Han är inte bara rådgivare till en rad topproducenter, han är också en fantastisk produktutvecklare som uppfinner nya viner i kvalitetens namn. Med den första versionen av SM fick han dock en usel start.
Den första versionen av SM hette Xavier "Sacrilége", vilket betyder Sakrilege !!!! Vinet var en blandning av 2 fat Cote Rotie (100% Syrah) från norra Rhône och 3 fat Xavier's Chateauneuf du Pape Cuvée anonyme från södra Rhône. provade det och skickade recensionen. Därefter tog det Xavier 5 minuter att få ett samtal från de franska myndigheterna om att vinet var olagligt och inte fick säljas. Man kan inte blanda de två områdena och säga att det är Cote Rotie och Chateauneuf. Ja, du kan göra vinet, du kan bara inte skriva att det är Cote Rotie och Chateauneuf, det kan bara kallas Cotes du Rhône.
SM är bara en Cotes du Rhône - fattar! Det ändrar dock inte det faktum att det kombinerar det bästa från norra Rhône och södra Rhône. 50% Syrah av högsta kvalitet, tillverkad av 60-åriga vinstockar från det dyra Cote Rotie i norr. 50% Granache från 80-åriga vinstockar från Chateauneuf de Pape i söder kombineras i en helt underbar blandning. En kraftfull vinnande kombination från Rhônes 2 hetaste områden.
Från 13 utvalda tomter i söder och 12 utvalda tomter i norr. Alla utvalda av Xavier själv för "den enastående koncentration de erbjuder". Enligt Xavier gör de många årgångarna att vinet blir mer komplext. Vinet är gjort enligt konstens alla regler - handskördat och sorterat. Mycket begränsad avkastning per hektar och minimal påverkan på druvorna under produktionen. Granache lagras i cementtankar, Syrah lagras på fat i 14 månader. Kvaliteten är förstklassig och Xavier har inte lämnat något åt slumpen.
Färgen är mörkröd på gränsen till svart. Fyllig bouquet av mörk frukt, plommon och klibbig lakrits. Smaken är intensiv och full av komplexa lager på lager. Dominanta mörka vinbär och fullmogna plommon omslutna av kryddor, lakrits och fatnoter. Extremt välbalanserat, ett kraftpaket av ett vin som är så elegant att änglarna har hittat sina trumpeter.
Du måste leta till tidens ände för att hitta ett Rhône som kan matcha detta vin, och det kommer inte att vara till ett pris som är i närheten av vårt. Vår första bedömning i blindtestet var att ett försäljningspris under 200 kr var stöld mitt på ljusa dagen.
Xavier SM passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener