



Xavier SM 2nd Edition
SM är tillbaka i en spännande ny utgåva som är ännu mörkare, pepprigare och sexigare bärfruktig än sin populära föregångare.
Så här måste det vara när vinmakaren är en av världens bästa och när vinet är gjort på två så fantastiska Rhône-årgångar som 2015 och 2016.
"50% Syrah från Côte Rôtie och 50% Grenache från Châteauneuf du Pape - det är lite som att ha Messi och Ronaldo i samma lag".
Drömvinet till grillat lamm- och nötkött - gärna smaksatt med peppar, vitlök och medelhavsörter. Servera vid 16-18°C
Xavier Vignon är vår favoritleverantör av topprankade Rhôneviner. Han grundade sitt företag "micro-negociant" 2002 och har sedan dess etablerat sig som en originell och utomordentligt skicklig vinmakare.
Xaviers principer omfattar val av druvor för högsta möjliga koncentration av mineralsalter. Xavier konsulterar också som ledande oenolog - för fler än någon annan producent i Chateauneuf-du-Pape.
Hur smakar Xavier SM 2nd Edition?
Mörk och tät rubinröd färg. Vinet är överdådigt doftrikt med aromer av mogna svarta körsbär, blåbär, björnbär och cassis, kompletterat med nymald svartpeppar, torkat kött, lakrits, örter och kryddor. I gommen plommon- och svartvinbärssmak med härlig kryddig komplexitet och perfekt strama tanniner i den långa, nyanserade avslutningen. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Xavier SM 2nd Edition passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll