Tillbaka

Xavier Vacqueyras 2019

Frankrike

Frankrike, Rhône

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
319,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point James Suckling
91 Point Robert Parker
90-92/100 Jeb Dunnuck

Beställ före

7 timmar 21 min

så skickar vi det idag!

Xavier Vacqueyras 2019

Frankrike

Frankrike, Rhône

14% alk.

75 cl

"92 points. Concentrated with a deliciously creamy finish." - James Suckling

"91 points. Tannins are ripe and supple, turning silky on the finish." - Robert Parker

"90-92 points. A ready-to-go, upfront, sexy style, and a great finish" - Jeb Dunnuck

Nu certifierat ekologiskt! Glöm dagligvarubutikernas billig-Châteauneuf-du-Pape! Det här vinet är klasser bättre..

100 POINT-magikern Xavier har återigen under jubileumsåret 2019 komponerat en Vacqueyras med muskler och poäng nog att utmana de riktigt stora i Södra Rhône.

Det nattsvarta och knappt 15 % alkoholstinna powervinet, från upp till 60 år gamla vinstockar, blir bara bättre och bättre…

Servera den till lamm, stek, anka och gärna med tung sås.

Druvblandning: 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre. Noggrann selektering av parceller med mycket begränsat skördeuttag.

Terroir: Grenache-druvorna kommer från ler- och kalkstensterrasser med över 60 år gamla vinstockar.

Vinodling: Manuell skörd, med sortering under skörden och ytterligare handsortering på bordet. 100% avstjälkade druvor. Skördeuttag: mindre än 35 hl/ha.

1 fl. per st.
319,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point James Suckling
91 Point Robert Parker
90-92/100 Jeb Dunnuck

Beställ före

7 timmar 21 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Xavier Vacqueyras 2019

92 Point

James Suckling

Ripe-plum, baked-blueberry, lavender, licorice and nutmeg aromas. It’s medium-to full-bodied with firm, powdery tannins. Concentrated with a deliciously creamy finish. From organically grown grapes.

91 Point

Robert Parker

A blend of 60% Grenache, 30% Syrah and 10% Mourvèdre, the 2019 Vacqueyras delivers garrigue-accented notes of blackberries, blueberries and licorice. Medium to full-bodied, it shows more freshness than some of the other 2019s from Vignon, while the tannins are ripe and supple, turning silky on the finish.

90-92/100

Jeb Dunnuck

Starting with the base 2019 Vacqueyras, this beauty offers a plump, medium to full-bodied, expansive style loaded with notions of red and blue fruits, peppery herbs, and garrigue. With loads of fruit, a ready-to-go, upfront, sexy style, and a great finish, it should certainly be an outstanding wine and have 7-8 years, if not a decade, of prime drinking.

Hur smakar Xavier Vacqueyras 2019?

Mörkt körsbärsröd i glaset. Doften skriker nästan stor Södra Rhône... Björnbär, lakrits, rosmarin och lavendel med djupa toner av läder, rök, svamp, mocca och vanilj. Generösa varv med pepparkvarnen... Gåshud! I munnen kraftfull och silkeslen med stor, fyllig bärfrukt och underbar skogsbottenkomplexitet. Eftersmaken är lång och läcker med ett vänligt tanninbett. Utmärkt! Kan drickas nu eller lagras i +10 år från skördeåret.

Xavier Vacqueyras 2019 passar bra till...

Om Xavier

image

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18 °C

Lagringspotential

8–10 år från årgången

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter