
Xavier Vin de France - Low Alcohol
"Ett lätt och uppfriskande vin med blommiga toner som bärs upp av fina tanniner." - Xavier Vignon
Varken rosé eller rött vin....
"Rouge Clair", eller "Rouge léger", är den franska vinstilen som är i ropet just nu - uppfriskande som rosé, men med all den karaktär och komplexitet som förknippas med ett gott rött vin.
Tillsammans med den måttliga alkoholhalten gör detta vinet mycket mångsidigt - perfekt som aperitif, men också till skaldjur, ljust kött, pasta, pizza och ost. Och kvaliteten? Den är skyhög!
Bakom vinet står ingen mindre än Xavier Vignon , som har uppnått 100 poäng hos Robert Parker och fungerar som rådgivare till fler än någon annan producent i Châteauneuf-du-Pape.
Xavier briljerar här med rött vinsdruvorna Grenache och Cinsault, som han på ett lysande sätt parar med två aromatiska vitvinsdruvor, Viognier och Muscat à Petits Grains.
Njut av detta mångsidiga vin som aperitif eller till ljust kött, tapas, grönsaksrätter, lunchrätter, pasta, pizza och ost. Servera vid 10-16°C
Hur smakar Xavier Vin de France - Low Alcohol?
Xavier Vin de France - Low Alcohol är elegant körsbärsfärgat i glaset ... Näsan är imponerande uttrycksfull med aromer av viol, apelsinblomma, aprikos, rabarber, smultron och saftiga röda körsbär, som döljer fina kryddiga Rhône-hintar av Herbes de Provence och svartpeppar ... Lätt och dansande fräsch i munnen! Bärfrukten är uppskruvad till 11-12 bitar, och tanninerna glider nästan sömlöst över tungan. Massor av finess. Massor av dricksglädje. Lång och delikat avslutning i den silkeslena och aptitretande eftersmaken. Drick nu eller spara i 2-3 år.
Smaknoter
Aprikos
Plommon
Herbes de Provence
Röda körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Hur är Xavier Vin de France - Low Alcohol framställt?
Xavier Vin de France - Low Alcohol är gjord av en blandning av rött vinsdruvorna Grenache och Cinsault, som Xavier framgångsrikt kombinerar med de aromatiska vitvinsdruvorna Viognier och Muscat à Petits Grains. För att hålla frukten färsk plockas alla druvor från högt belägna skiften i södra Rhône - främst i och runt den berömda kalkstensformationen Dentelles de Montmirail.
Flera dagars kall maceration extraherar försiktigt färg och aromer från druvskalen innan det klarröda vinet jäser med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltankar. Efter jäsningen avrundas vinet under flera månader i betongtankar innan det släpps.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.










