





Xavier Vin de France - Low Alcohol
”A light and refreshing wine with floral notes carried by fine tannins.” – Xavier Vignon
Varken rosé eller rödvin…
"Rouge Clair", eller “Rouge léger”, är den franska vintypen som är trendig just nu – uppfriskande som rosé, men med all den karaktär och komplexitet man förknippar med ett gott rödvin.
Tillsammans med den måttliga alkoholhalten gör det vinet extremt mångsidigt – perfekt som aperitif, men också idealiskt till fisk och skaldjur, ljust kött, pasta, pizza och ost. Och kvaliteten? Den är skyhög!
Bakom vinet står ingen mindre än Xavier Vignon, som har uppnått 100 poäng hos Robert Parker och fungerar som rådgivare åt mer än varannan producent i Châteauneuf-du-Pape.
Här briljerar Xavier med rödvinsdruvorna Grenache och Cinsault, som han på ett genialt sätt parar med två aromatiska vita druvor, Viognier och Muscat à Petits Grains.
Njut av den mångsidiga vinen som aperitif eller till ljust kött, tapas, grönsaksrätter, lunchrätter, pasta, pizza och ost. Servera vid 10–16 °C
Hur smakar Xavier Vin de France - Low Alcohol?
Xavier Vin de France – Low Alcohol visar sig elegant körsbärsfärgad i glaset… Nosen är imponerande expressiv med aromer av viol, apelsinblomma, aprikos, rabarber, skogssmultron och saftiga röda körsbär, som döljer fina kryddiga Rhône-drag av Herbes de Provence och svartpeppar… Lätt och dansant frisk i munnen! Bärfrukten är uppvriden till 11–12, och tanninerna glider nästan friktionsfritt över tungan. Massor av finess. Massor av drickglädje. Lång och delikat finish i den silkeslena och aptitretande eftersmaken. Drick nu, eller spara 2–3 år.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Hur är Xavier Vin de France - Low Alcohol framställt?
Xavier Vin de France – Low Alcohol är framställt av en blandning av rödvinsdruvorna Grenache och Cinsault, som Xavier mycket framgångsrikt kombinerar med de aromatiska vitvinsdruvorna Viognier och Muscat à Petits Grains. För att hålla frukten fräsch skördas alla druvor från högt belägna parceller i södra Rhône – främst i och runt den berömda kalkstensformationen Dentelles de Montmirail. Flera dagars kallmaceration utvinner varsamt färg och aromer från druvskalet, innan det ljusa rödvinet jäser med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltank. Efter avslutad jäsning rundas vinet av under flera månader i betongtank innan frigivning.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.










