
Xavier Vinlåda - 5 Côtes du Rhône och 1 Chateauneuf du Pape
5+1-låda från XAVIER!
Den oenologiska konsulten Xavier Vignon är berömd i Chateauneuf du Pape, där han hjälper mer än varannan vinproducent med winemaking, blending och sin gudabenådade touch av "je ne sais quoi".
Expertisen är påtaglig, för Xavier är mannen bakom flera 98-100-poängsviner från högt profilerade producenter som Marcoux, Raymond Usseglio och Grand Veneur.
För sin högt uppskattade insats låter sig Xavier gärna ersättas med partier och fat av särskilt utsökta viner. Dessa viner lagrar, blandar och buteljerar han därefter i eget namn – och lanserar dem till priser långt under det normala med tanke på vinkvaliteten och recensionerna.
I lådan hittar du:
1 x Xavier Chateauneuf du Pape
5 x Xavier Cotes du Rhone
Xavier Chateauneuf du Pape
⭐ 91-93/100 Robert Parker (2017)
⭐ 92-94/100 Jeb Dunnuck (2017)
Vinet har en djup, mörk färg. Den intensiva och framåtriktade doften visar vackra toner av mogna mörka bär, lakrits och skogsbottenton med en underton av franska garrigueörter. I munnen överväldras man av den sammetslena, insmickrande frukten som nästan sveper in tungan, och vinet avslutar förnämt med pudriga tanniner samt härlig friskhet och finess.
Xavier Cotes du Rhone
⭐ 91/100 James Suckling (2018)
⭐ 90/100 Natalie Maclean (2018)
⭐ 88-90/100 Jeb Dunnuck (2018)
Med sin extra intensiva och välkryddade bärsmak är vinet helt klart DANMARKS BÄSTA RHÔNEKÖP!
Vacker, djup körsbärsfärg med frisk och inbjudande doft av viol, smultron, svarta körsbär och björnbär, ackompanjerad av medelhavsörter, engelsk lakrits, svartpeppar och söta kryddor. I munnen ren vänlighet med stor och ungdomlig fruktcharm som vecklar ut sig nyanserat och förvånansvärt koncentrerat. Eleganta, sammetslena tanniner och delikata kryddor rundar av en härlig Rhône-upplevelse. Toppköp!
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.