
Zeni Costalago Rosso Veronese 2019
En Amarone i den ena handen. En italiensk Supertoscaner i den andra. Två av de mest älskade vintyperna i Danmark...
Precis som Amarone är Zeni Costalago skapad på torkade Corvina-druvor, medan användningen av de franska Bordeaux-druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon för tankarna till de stora supertoscanerna. Vinet tar de bästa kvaliteterna från de två italienska högborgarna – men kostar en bråkdel.
Samtidigt är 2019 Venetos största årgång på över 10 år. Och året då Zeni Costalago överträffar sig själv hos topprecensenten James Suckling...
Njut av den till saftiga biffar, BBQ, lamm, ostar, anka, fläskstek, tapas, fylliga pastarätter, mys och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Zeni Costalago Rosso Veronese 2019?
Fet, djup och mörklila färg... Costalago 2019 imponerar redan vid upphällningen! Vinet har en läcker doft av söta körsbär, nyplockade plommon, svarta vinbär och sviskon, som ger utrymme för komplexa inslag av mynta, lakrits, choklad och mörkrostat kaffe. Det finns massor av saftighet och smakstyrka i detta läckra italienska glas, men rött vinet har fortfarande en fin struktur och finess från Bordeauxdruvorna. Vi brukar kalla Costalago för en ”Super-Ripasso”, men med den här kvaliteten i glaset är det frestande att uppgradera 2019 till ”Super Amarone”... Drick nu, eller lagra 6–8 år från skördeåret.
Zeni Costalago Rosso Veronese 2019 passar bra till...
Hur är Zeni Costalago Rosso Veronese 2019 framställt?
Vinet är framställt på 70% av Venetos signaturdruvor, Corvina och Covinone, som Zeni här blandar med 15% Cabernet Sauvignon och 15% Merlot. Costalago framställs enligt Amarone-metoden, där druvorna torkas in så att de blir ännu mer intensiva och saftiga i smaken. En kostsam process som däremot resulterar i en otrolig smakrikedom i den färdiga vinen. Efter avslutad jäsning följer 2-3 veckors maceration, där vinet får betydande färg, smak och tanniner från druvskalet. Därefter fulländas Costalago med 12-24 månaders lagring på ekfat.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning