Tillbaka

Ziereisen Grauer Burgunder 2020

Tyskland

Tyskland, Baden

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
314,95 SEK
6 fl. per st.
249,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Mad og Monopolet
92 Point Houlberg

Beställ före

9 timmar 49 min

så skickar vi det idag!

Ziereisen Grauer Burgunder 2020

Tyskland

Tyskland, Baden

13% alk.

75 cl

"93 point. Ziereisen er altid garant... Pinot Gris med karakter." - Winewherever, Rasmus Christensen

"92 point. Ziereisen gør det godt, og vinen er til billige penge" - Mad og Monopolet

"92 point. WAUW ... der er sgu både krop, fedme og fad i næsen" - Houlberg

Mineralisk harmoni!

Så sammanfattar Hans-Peter Ziereisen själv sitt utsökta Grauburgunder, den tyska termen för Pinot Gris/Grigio.

Den kalkhaltiga jorden på Ziereisens toppfält i Baden ger en sällsynt touch av mineralitet till vinet, som perfekt omfamnar gula stenfrukter, päron och citrus på gommen.

Hans-Peter låter druvskalen ge färg och struktur åt vinet, som också lagras i 12 månader på jästfällningen i begagnade ekfat. Ett fantastiskt vin med massor av fruktcharm, terroirkaraktär och djup. Ett helt perfekt vin till fisk- och skaldjursrätter!

Vi köper ALLT vi kan få tag på från Ziereisen, den mest hypade vinproducenten i Baden. Han utsågs nyligen av American Wine & Spirits Magazine till en av de 100 bästa i världen, och det har inte stoppat efterfrågan!

Vinet passar bra till skaldjur, matiga sallader, fågel, krämig pasta, rökt kött och krämiga ostar. Avnjut vid 10-12°C.

1 fl. per st.
314,95 SEK
6 fl. per st.
249,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Mad og Monopolet
92 Point Houlberg

Beställ före

9 timmar 49 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Ziereisen Grauer Burgunder 2020

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Det er bestemt ikke alle der formår at få noget positivt ud af Pinot Gris. Men Ziereisen er altid garant. Her med en fuldstændig tør udgave, der til gengæld har masser af frugtsødme, cramet mundfølelse og fine slankte tanniner, som man altid finder i hans hvidvine. Det her er Pinot Gris med karakter.

92 Point

Mad og Monopolet

Pinot Gris er en lurevorn drue, som ærlig talt kan stikke i alle retninger - nogle vine bliver for søde og ude af balance, men nogle formår at tæmme dem og lave fremragende vin. Ziereisen gør det godt, og vinen er til billige penge. Næsen er fyldt med duft af æbler, solbær, grapefrugt, tangerine og flint. I munden er den frisk, rank og har både fylde og mineralitet. 1 stk 189,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 119,95

92 Point

Houlberg

WAUW ... der er sgu både krop, fedme og fad i næsen, virkelig en fadpræget aroma, hvor der er brunet smør, lakridskonfekt, vanilje, kaktuspiller og en tropisk frugt med fersken, mango, papaya samt bløde og modne pærer. Der kommer også sammen med det pænt lurpakkede og smørrede noter nogle cashewnødder. I munden er vinen knap så blød, men har en mere maskulin syre, fortsat god krop samt god balance. Der er igen noget tropisk frugt, men det får følgeskab af æbler, lemon og grape, så dermed giver det noget rygrad til vinen. Smagen er måske en anelse mere brovten end duften, men det smager sgu ret godt. 92 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 189,95 kr., men kan fås til 149,95 kr. ved køb af 6 flasker.

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Vinified in large oak vats and aged on the full lees for 18 months, the slightly pink-colored 2018 Grauer Burgunder is pure and flinty on the still-reductive and yeast-dominated nose that is terribly fresh and shows lime juice and notes of crushed stones. Fresh and pure on the palate, with subtle intensity and a silky texture, this is an elegant, tightly structured and persistently mineral Pinot Gris in a pretty unique style. It is still terribly young but very promising. Excellent!

91 Point(tidigare årgång)

Falstaff

A balsamic touch in the fragrance, apple, pear, forest blueberry, large wooden barrel, firm and juicy in the mouth, concise acidity, but also good accompanying extract, no softened Pinot Gris, and no heavy boom, but still with varietal motifs of smoothness and aromatic richness.

Hur smakar Ziereisen Grauer Burgunder 2020?

Ziereisens Grauburgunder gnistrar vackert i glaset med en koppargyllene färg. Inbjudande doft med körsbärsblommor, päron, grönt äpple, gul stenfrukt och delikata inslag av valnötter och rökig flinta. I gommen är vinet friskt och balanserat med en härligt krämig fruktsmak. Den långa eftersmaken är perfekt avrundad med mineraliska undertoner från kalkstensjordarna i Baden. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.

Ziereisen Grauer Burgunder 2020 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

10-12°C.

Lagringspotential

5-8 år fra høståret.  

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter