





Ziereisen Grauer Burgunder 2022
Vi måste hålla med Robert Parker ... Verkligen ett Best Buy från superstjärnan Ziereisen som har tagit tysk Grauburgunder (Pinot Gris) ut ur gråzonen och rakt in i rampljuset!
Det är talande att Zieriesen täcker HELA TOP6 av de mer än 300 tyska Pinot Gris (Grauburgunder) vita viner som Robert Parker har granskat genom åren. Och festen fortsätter.
För några år sedan testade Falstaff Magazin 142 tyska Pinot Gris-vita viner... Hanspeter Ziereisen är inte bara vinnaren, utan också "The Grauburgunder Trophy" för bästa vin. Nej, han har faktiskt tre viner i TOP 25. En sådan kan du smaka här i den senaste årgången 2022, som är utmärkt för "grå Pinot"...
"... en fantastisk årgång för att komma bortom Riesling. Pinots, i nyanser av vitt, grått och särskilt rött, visar utmärkta mustvikter och volym" - Jancis Robinson
"Mineralisk harmoni!" - Så sammanfattar Hanspeter Ziereisen sitt utsökta Grauburgunder, den tyska termen för Pinot Gris/Grigio. Den kalkhaltiga jorden på Ziereisens toppfält i södra Baden ger en sällsynt touch av mineralitet som perfekt omfamnar gula stenfrukter, päron och citrus på gommen.
Hanspeter låter druvskalen ge färg, karaktär och struktur åt sitt spontanjästa vita vin, som också mognar i minst 12 månader på jästfällningen i begagnade ekfat. Kompromisslös toppkvalitet till lägsta pris!
Föga förvånande köper vi ALLT vi kan få tag på från Ziereisen. Vilket tyvärr inte är mycket...
Och det har verkligen inte blivit lättare att få tag på flaskor sedan Badens mest beundrade vinmakare nyligen rankades bland världens 100 bästa vinmakare av Wine & Spirits Magazine. Först till kvarn, först till kvarn!
Drick nu eller spara 5-10 år från skördeåret.
Njut av det till skaldjur, matiga sallader, fågel, krämig pasta, sushi, rökt kött och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Ziereisen Grauer Burgunder 2022?
Vid upphällningen framträder Grauer Burgunder 2022 vackert i glaset med koppargyllene glimtar från hudkontakten... Näsan drar hypnotiskt med mineraliska nyanser av rökig flinta, våt lime och saltad druva, som efter några virvlar i glaset får sällskap av Pinot Gris-klassiska, delikata fruktaromer av äpple, päron, kvitten, aprikos och honungsmelon.. Torr och uppfriskande i gommen med en härligt krämig textur från den långa fatlagringen i kontakt med jästresterna. Om "mineralisk" och "harmonisk" är framgångskriterierna får Hanspeter godkänt med råge. Det är köp av vitt vin som detta som gör fans till fanatiker och lyfter Ziereisen till sin egen tyska liga.
Smaknoter
Aprikos
Flintesten
Grapefrukt
Päron
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Ziereisen Grauer Burgunder 2022 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener