ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 40 min 36 sek

Tillbaka

Ziereisen Gutedel Heugumber 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 40 min 36 sek
1 fl. per st.
319,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
169,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Mad og Monopolet
91 Point Flaskehalsen
91 Point Vin.connaisseur
90 Point René Langdahl
90/100 Mine yndlingsvine - Kioskbaskeren René Langdahl
90 Point Robert Parker

Beställ före

8 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Ziereisen Gutedel Heugumber 2022

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"93 point. Sprudlende Gutedel. Her får vinen lov til at udfolde sig med alt det der gør denne druesort helt speciel. Det her vin med både sjæl og karakter. Jeg er vild med den." - Winewherever, Rasmus Christensen

"91 point. Lidt af et fund! ... duften er skøn - citrus, grape, granit, krudt, grønne æbler og stikkelsbær ... prøv at servere den blindt for nogle venner og se, hvad de gætter på." - Mad og Monopolet

"91 point. Meget charmerende hvidvin ... Et friskt bud på en vin til sushi, lyst kød eller små salte hapsere" - Flaskehalsen

"91 point. Gutedel (Chasselas) med personlighed. Noter af pære, hasselnød og våd kalksten. Let, subtil og næsten burgundisk i munden. En nichevin for elskere af det sarte og elegante." - Vin.connaisseur

"90 point. Mine yndlingsvine: Kioskbaskeren. Røget og flintet, frisk, pærejuice, valle, stensaft... Fremragende til prisen og fremragende i sig selv." - René Langdahl

"90 points. Very elegant and saline on the palate, this well-balanced Chasselas is long and structured and reveals stimulating citric fruit and fine grip on the aromatic and stimulating finish" - Robert Parker

"Salty, fresh and surprisingly long." - Jancis Robinson

"Salt, fräsch och förvånansvärt lång." - Jancis Robinson

"Make Gutedel Great Again" - Hanspeter Ziereisen

Herregode Heugumber... Ziereisens alltid slutsålda signaturvin finns nu åter i lager!

Nere i sydligaste Baden skapar superstjärnan Hanspeter Ziereisen världens bästa vita viner, med upp till 100 poäng, av den lokala Gutedel-druvan.

Den mest populära av dem alla är utan tvekan denna Heugumber, som år efter år levererar topprecenserat kvalitetsvin till ett otroligt attraktivt pris... Uppfriskande som Riesling, krämig som Chablis och med mineralisk flint från den långa fatlagringen i kontakt med de fina jästresterna!

Ziereisens specialitet är återplanteringen av mycket speciella Gutedel-kloner från den gamla tiden då det vita vinet hälldes upp för den tyska eliten på Zeppelins luftskeppsresor till New York... till ett högre pris än Mouton-Rothschild och Riesling Schoss Johannisberg!

"Heugumber" är den lokala dialekten för "gräshoppa". Ett otroligt väl valt namn på ett så uppfriskande vitt vin som lockar som en nyklippt blomsteräng ur det dimmiga, svala glaset!

Kanske Tysklands djärvaste vita vinaffär med maximal mineralitet för mynten...

Njut av detta krispiga vita vin som aperitif eller till skaldjur, sushi, lätta tapas, sallader, färsk aspage och milda ostar. Servera vid 8-10°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 40 min 36 sek
1 fl. per st.
319,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
169,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
91 Point Mad og Monopolet
91 Point Flaskehalsen
91 Point Vin.connaisseur
90 Point René Langdahl
90/100 Mine yndlingsvine - Kioskbaskeren René Langdahl
90 Point Robert Parker

Beställ före

8 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Ziereisen Gutedel Heugumber 2022

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Sprudlende Gutedel. Her får vinen lov til at udfolde sig med alt det der gør denne druesort helt speciel. Den har kun 10,5 % alkohol, men selvom det måske lyder spinkelt, så er vinen i den skønneste balance. Hvide sommerblomster, syrlige stikkelsbær, parmesanost og havregryn. Den har en sprød syre, små fine tanniner, saltet mineralitet og en smag der bare fortsætter i imponerende lang tid. Det her vin med både sjæl og karakter. Jeg er vild med den.

91 Point

Mad og Monopolet

Ærligt - jeg kendte slet ikke druen Gutedel, men jeg er glad for, at jeg nu gør - den er nemlig lidt af et fund! Jeg kan ikke sige, hvad den minder om, men jeg kan sige, at duften er skøn - citrus, grape, granit, krudt, grønne æbler og stikkelsbær. I munden er den fyldig, har masser af krop og frugtsødme men med et køligt udtryk - prøv at servere den blindt for nogle venner og se, hvad de gætter på. 1 fl. pr. stk. 189,95 / BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk. 99,95

91 Point

Flaskehalsen

I Schweiz hedder druesorten Chasselas. I denne vin betegnes den i stedet Gutedel. Uanset hvad er den ret sjælden at støde på, og her er vi da også taget udenfor de gængse tyske vinområder til Oberrhein, hvor druesorten giver en meget særlig vin. Den er usædvanligt frisk og fyldt med nuancer af syrlige, grønne æbler. Alkoholprocenten holder sig nede på 10,5%, og samlet set giver det en ret speciel men også meget charmerende hvidvin, der ikke må sættes sammen med alt for kraftige madretter. Et friskt bud på en vin til sushi, lyst kød eller små salte hapsere. Normalpris kr. 189,95, Set til kr. 99,95 | Supervin

91 Point

Vin.connaisseur

Gutedel (Chasselas) med personlighed. Noter af pære, hasselnød og våd kalksten. Let, subtil og næsten burgundisk i munden. En nichevin for elskere af det sarte og elegante.

90 Point

René Langdahl

Vi er nede på ”useriøse” 10,5 %, men lad dig ikke skræmme af det. Heugumber betyder græshoppe på alemannisk, det gamle sydvesttyske sprog et sted mellem schweizerdütsch og schwabisk. Opfat navnet som en smagsmæssig allegori, en slags tysk ”saltimbocca”, spring i mund. Røget og flintet, frisk, pærejuice, valle, stensaft, dugdråber på kolde granitsten i Norge, ekstremt afpillet, næsten palomino fino-krop, men alligevel opstår der magisk cremet fornemmelse i munden. Måske ikke en vintervarmer, men det er VINEN til stegt fladfisk, dåsefisk, dåseskaldyr og ørred. Fremragende til prisen og fremragende i sig selv. For dem, som tæller kalorier også et godt valg. For os andre et eksempel på gutedels juicyness og ældgamle præalpine tendens."

90/100 Mine yndlingsvine - Kioskbaskeren

René Langdahl

Vi er nede på ”useriøse” 10,5 %, men lad dig ikke skræmme af det. Heugumber betyder græshoppe på alemannisk, det gamle sydvesttyske sprog et sted mellem schweizerdütsch og schwabisk. Opfat navnet som en smagsmæssig allegori, en slags tysk ”saltimbocca”, spring i mund. Røget og flintet, frisk, pærejuice, valle, stensaft, dugdråber på kolde granitsten i Norge, ekstremt afpillet, næsten palomino fino-krop, men alligevel opstår der magisk cremet fornemmelse i munden. Måske ikke en vintervarmer, men det er VINEN til stegt fladfisk, dåsefisk, dåseskaldyr og ørred. Fremragende til prisen og fremragende i sig selv. For dem, som tæller kalorier også et godt valg. For os andre et eksempel på gutedels juicyness og ældgamle præalpine tendens

90 Point

Robert Parker

Ziereisen's 2022 Heugumber is intense in color and displays fully ripe and dense aromas of yellow fruit intermingled with yeasty and limestone nuances on the remarkably complex nose that clearly represents another warm vintage yet keeps its focus. Very elegant and saline on the palate, this well-balanced Chasselas is long and structured and reveals stimulating citric fruit and fine grip on the aromatic and stimulating finish. 10.5% stated alcohol. Screw cap. Tasted at the domaine in August 2024.

Jancis Robinson

The name is slang for 'grasshopper' because when they first made this wine in 1992 it was a fresh and bouncy wine for easy drinking. Sour-citrus aroma. More aromatic than most Chasselas. Tight and almost lean on the palate. Salty, fresh and surprisingly long. Still tastes like a very, very young wine.

92 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Tør Gutedel med restsukker på 0,4g/l og stadigvæk kun med 10,5% alkohol. Man kunne forestille sig, at der ville være tale om en umoden tyndbenet og spinkel vin. Men den har faktisk godt med frugt og fyldighed, bare i en meget let tilgængelig version. Det er vin der bare indbyder til store slurke og uhøjtidelig drikkelse.

91 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Weingut Ziereisen laver topvin bl.a. Pinot Noir og er en af de helt store vinproducenter i Tyskland, som har fundet en stil, der minder om Bourgogne og Alsace, men alligevel har sit eget præg. Denne er lavet på druen Chasselas, som dyrkes meget i Schweiz, Østrig, Tyskland og Frankrig. Det er en hvidvinsdrue, som er let, frisk og med stort indhold af mineralitet. Denne vin er et godt eksempel på, at restsødme ikke altid er en nødvendighed med hvidvin. Den indeholder kun diskrete 0,4 gram pr. liter, og det giver en mineralsk og frisk hvidvin, der er er helt perfekt til foråret. I næsen har den noter af friske grønne æbler, citron, “flint” og er fyldt med mineralitet. Den fremstår rank, elegant og let sødmefuld i munden. Et flot glas, som siger meget om, at Tyskland virkelig er blevet et fantastisk vinland.

90 Point(tidigare årgång)

The Wine Front

Chasselas here. Beautifully organic, magically interesting, deliciously good. Lively, crisp and slightly left of centre…

90 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Slight reduction note still in the nose, clear spontaneous character. Mineral and with some grip on the palate, nice phenolics right at the start, hearty acidity, herbaceous, some stone fruit - simply good.

90+/100 (tidigare årgång)

Robert Parker

In Napa, they would possibly cook pasta with the 2020, which doesn't miss anything. The wine opens with a fascinating, pure, intense and elegant, discreetly reductive but also finely saline and smoky bouquet of ripe fruits. On the palate, this is a round, elegant and refined yet amazingly intense, saline and structured, even mineral white with quite a long but highly serving finish, namely for dishes with raw fish. This is a lot of (serious) wine for a Chasselas that sells for less than 10 euros ex-cellar.

Hur smakar Ziereisen Gutedel Heugumber 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Heugumber 2022 presenterar sig med en ung citrongrön färg ... Nosen är en studie i frisk mineralitet med aromer av krossad flinta, salt citrus och våt lime som omsluter delikata, livfulla fruktnyanser av grönt äpple, päron, grapefrukt, gul mirabelle och krispigt krusbär. Inslag av färsk hasselnöt och nyslaget hö, samt lite rostat bröd från fatlagringen, ger en elegant komplexitet till smaken... På tungan, behagligt lätt krämig, elegant flytande och med en smakupplevelse som svalkande gurglande bergskällvatten... Utan tvekan det bästa köpet! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret

Smaknoter

Tasting Note Icon

Citron

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Gröna äpplen

Tasting Note Icon

Toast

Tasting Note Icon

Krusbär

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Ziereisen Gutedel Heugumber 2022 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

10,5 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

4-5 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter