







Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2022
"Ziereisen är lite som Bayern München. En annan dimension av komplexitet och uttryck." - Robert Parker
Världsmästare Weissburgunder? Det är utan tvekan ett av de största och mest mineraliska vita vinerna på planeten som görs av kvalitetsdruvan som kallas Pinot Blanc, Weissburgunder eller Pinot Bianco beroende på språkområdet.
Kultnamnet Hanspeter Ziereisen skapar single vineyard-vinet "LÜ" (Lügle) med druvor från cirka 30 år gamla vinstockar på sin bästa parcell av den upp till 50% branta sydsluttningen Efringer Oelberg i södra Baden. Vi talar om ren jurakalksten med ett aktivt stenbrott precis runt hörnet!
Det vita vinet spontanjäses med terroirens egen jäst och mognar i 18-22 månader med den fina jästfällningen i begagnade ekfat av varierande volym. Tappas på flaska utan klarning och filtrering. Allt för att maximera smaken och karaktären hos druvan och terroiren!
Med 14 särskilt utpekade topproducenter av Weissburgunder är Tyskland, enligt Jancis Robinson, världsmästare på druvan. Av dessa överlägsna producenter hittar du de flesta i Baden, och en av dem är naturligtvis, kan man säga, Ziereisen.
Med Lügle får du crème de la crème, toppen av poppen, från en av världens bästa referensproducenter av Weissburgunder. Föreställ dig hur mycket det här kostar när det står Chardonnay på etiketten!
Smaka på det och förbered dig på en stor upplevelse... Det här är ett vitt vin i världsklass med minst 10 års lagringspotential!
Njut av det till skaldjur, sushi, grillad fågel, lätta svamprätter, tapas och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Flaggskeppet LÜ 2022 (tidigare känt som Lügle) är tillverkat av 100% Weissburgunder (Pinot Blanc) som Hanspeter Ziereisen handplockar från cirka 30 år gamla vinstockar på en speciell parcell på den upp till 50% branta sydsluttningen av Efringer Oelberg i sydligaste Baden. Klonen är "Dreher 209" och jordmånen är ren Jura-kalksten. Det vita vinet spontanjäses med terroirens egen jäst och mognar i 18-22 månader med den fina jästfällningen i begagnade ekfat av varierande storlek. Tappas på flaska utan klarning och utan filtrering. Allt för att maximera smaken och karaktären hos druvan och terroiren!
Hur smakar Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2022?
Lügle 2022 presenterar sig delikat gyllene i glaset ... Näsan lockar med förföriska aromer av färsk citrus, saltad druva, moget äpple, saftigt päron och en touch av vit persika, medan djupa inslag av champagne-liknande rostat bröd, hasselnötter och kryddor från fatlagring hålls elegant i bakgrunden ... Smaken är silkeslen och balanserad med en något krämig konsistens. Toppårgångens rikedom och generösa 13,5 alkohol väcks till liv på ett vackert sätt med en underbart citrusaktig, mineralisk spänning. Komplexa toner av honung, rostade nötter och brioche i den minutlånga avslutningen. Kraft och elegans i perfekt harmoni. Weissburgunder med nerv och nivå i världsklass. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Grapefrukt
Honung
Nötter
Päron
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2022 passar bra till...
Hur är Ziereisen LÜ (Lügle) Weisser Burgunder 2022 framställt?
Flaggskeppet LÜ 2022 (tidigare känt som Lügle) är framställt på 100 % Weissburgunder (Pinot Blanc), som Hanspeter Ziereisen handskördar från cirka 30 år gamla vinstockar på en särskild parcel av den upp till 50 % branta sydsluttningen Efringer Oelberg i det sydligaste Baden. Klonen är "Dreher 209" och jordmånen är ren jurakalk. Vinet spontanjäser med terroirens egna jäst och mognar 18–22 månader på de fina jästresterna i använda ekfat av varierande storlekar. Buteljeras utan klarning och utan filtrering. Allt detta för att maximera druvans och terroirens smak och karaktär!
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























