





Ziereisen MUS (Musbrugger) Grauer Burgunder 2022
Den bästa av alla de tyska för priset... Torr Pinot Gris i den mest kraftfulla masterclass!
Från Tysklands i särklass bästa Pinot Gris-producent har vi hämtat den fatlagrade MUS (tidigare Musbrugger) från en unik parcell med över 50 år gamla vinstockar på den branta sydsluttningen av Efringer Oelberg i Baden.
Toppad med spontan jäsning, hudkontakt och 18-22 månaders fatlagring på den fina jästfällningen. Tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Det är talande att Zieriesen täcker HELA TOP6 av de mer än 300 tyska Pinot Gris (Grauburgunder) vita viner som Robert Parker har granskat genom åren. Bland dessa 6 är Musbrugger, som för priset är nummer 1!
Vinet slår konkurrenterna från Salwey, Dr Heger, Holger Koch, Franz Keller, Seeger, Dönnhoff, Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich. Heger, Holger Koch, Franz Keller, Seeger, Dönnhoff, Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich, Schlossgut Diel, Klumpp, Bercher och Bernard Huber... Det här är Pinot Gris som äter Grosses Gewächs till frukost, och årgång 2022 är utmärkt för den "grå Pinot"...
Njut av det till rika skaldjur, fågel, vitt kött, gåslever, sushi, charkuterier och intensiv ost. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Ziereisen MUS (Musbrugger) Grauer Burgunder 2022?
Djup och rik bärnsten i glaset... Näsan erbjuder imponerande komplexa aromer av nötter, skogsmark, svamp, lime-mineralitet, rök och cederträ som omsluter intensiva smaker av honung, aprikos, kvitten, mandarin och päron... I munnen är det djärvt, fylligt och tekniskt torrt. Smaken bjuder dock på en episk fruktrikedom som tillsammans med subtila fatkryddor ger en förförisk känsla av honungslen sötma. Lång och mycket karaktärsfull avslutning med lager på lager av komplexa läckerheter. Musbrugger 2022 är utan tvekan ett av Tysklands och världens största vita viner av Pinot Gris. Testa det! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Honung
Nötter
Svampar
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Ziereisen MUS (Musbrugger) Grauer Burgunder 2022 passar bra till...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.
Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener