ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 10 timmar 40 min 36 sek

Tillbaka

Ziereisen Weisser Burgunder 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

12% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 10 timmar 40 min 36 sek
1 fl. per st.
324,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
194,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Ziereisen Weisser Burgunder 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

12% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"92 points. Enormously saline and savory on the palate and still challenging in its piquancy, this is an elegant and sur lie-textured Pinot Blanc that was aged on the lees for 20+ months. The acidity is fine but vital and interwoven with the mineral backbone of this persistent and highly serious white wine that develops remarkable length and intensity." - Robert Parker

"94 points." - The Wine Front(tidl. årg.)

"93 point. Både utraditionel og overraskende god" - Mad og Monopolet(tidl. årg.)

"92 point. Pinot Blanc på steroider... " - Winewherever, Rasmus Christensen(tidl. årg.)

Spontanjäst, fatlagrad och magisk Pinot Blanc från superstjärnan Ziereisen!

Hanspeters Weisser Burgunder blir bättre för varje år. 2020 satte ett imponerande rekord med 94 kritikerpoäng, men nu visar samma vita vin 2021 varför årgången anses vara en av de största under årtusendet längs Rhen i Tyskland.

Det här är en Pinot Blanc (Weissburgunder) som förbluffar och gläder från första klunken. Silkeslen konsistens från upp till 20 månaders fatlagring på den fina jästfällningen. "Kylig klimatelegans på tungan med livfulla mineraliska smaker av päron, saltad druva, vitpeppar och fruktig aprikos.

Trots sitt blygsamma pris har detta vita vin en grandios "Grand Cru"-känsla, tillverkat av Hanspeter av druvor som odlas på den branta sydvända Efringer Oelberg, med obestridlig Grosses Gewäch-klass och en hög koncentration av Jura-kalksten i undergrunden.

Gillar du autentiska, mineraliska och komplexa upplevelser med vitt vin? Missa därför inte Ziereisens Weisser Burgunder från ett av de starkaste tyska vitvinsåren i modern tid.

Njut av det som det är eller till skaldjur, tapas, sushi, fågel, sparris, charkuterier, sallader och färska ostar. Servera vid 8-10°C.

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 10 timmar 40 min 36 sek
1 fl. per st.
324,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
194,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Ziereisen Weisser Burgunder 2021

92 Point

Robert Parker

The 2021 Weisser Burgunder is elegant and refined on the spicy and rather coolish bouquet with saline notes of finely crushed limestone and lemon zests. Enormously saline and savory on the palate and still challenging in its piquancy, this is an elegant and sur lie-textured Pinot Blanc that was aged on the lees for 20+ months. The acidity is fine but vital and interwoven with the mineral backbone of this persistent and highly serious white wine that develops remarkable length and intensity. 12% stated alcohol. Screw cap. Tasted from lot L 05 23 in February 2024.

94 Point(tidigare årgång)

The Wine Front

93 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Jeg styrer normalt lidt uden om Pinot Blanc, men denne er en helt anden boldgade, end hvad jeg er vant til. Næsen boomer af duft af modne pærer, abrikos, nyslået græs, hasselnødder og et hint af smør. I munden er den cremet, fyldig, rund og med masser af friskhed, men bestemt også dybde og frugtfylde - en både utraditionel og overraskende god udgave af den ellers til tider småkedelige Pinot Blanc. 1 stk 189,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 119,95

92 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Pinot Blanc på steroider. Fyldig moden frugt, næsten tropisk i udtrykket. Cremet tekstur i munden og en smule tanninstruktur, der giver vinen et karakteristisk Ziereisen-touch. En meget charmerende udgave af den ofte lidt neutrale Pinot Blanc.

91 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Vinified in large oak vats for 18 months, the 2018 Weisser Burgunder is intense yet still yeasty and somewhat reductive on the elegant and aromatic nose. On the palate, this is a straight, pure, fresh and elegant Pinot Blanc, with a subtle form of power on the finish. Tight and salty and always refreshing. It will benefit from bottle age.

91 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Duftmæssigt er det en lidt opulent Pinot Blanc aka Weisser Burgunder, har en sødkrydret fedme, modne pærer, abrikos, saftige ferskner, nødder og virker umiddelbart lidt olieret med fadpræg af lakridskonfekt, smør og lidt grønne elementer. I munden er det også en opulent og olieret Pinot Blanc, men der er samtidig en pivfrisk syre ... masser af citrusagtig frugt med citroner, lemon og grape ... nogle af dem endda også grillet eller syltet, for de virker fyldige og får dem til at virke en anelse varmere. Den har en fin sødbitterhed, let salt og svedig krop. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 189,95 kr., men kan fås til 149,95 kr. ved køb af 6 flasker.

90 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Floral and mineral in scent, elegant with a refreshing acidity on the palate.

Hur smakar Ziereisen Weisser Burgunder 2021?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Ziereisen Weisser Brugunder 2021 presenterar en delikat gyllene färg med en livlig grönaktig nyans ... Från glaset flödar delikata fruktaromer och mineralitet i överflöd. Blommig jasmin, vitpeppar, päron, flinta, våt lime, rökig mineralitet, salt druva, hö, färska nötter och saftig aprikos är uppfriskande fängslande och gör det nästan omöjligt att hålla glaset från munnen ... Delikat krämig i munnen med en sval friskhet i smaken. Det är ett enormt saftigt och aptitretande vitt vin med fantastisk kraft och mineralitet som döljs under skruvkorken. Seriöst vitt vin till ett pris som är på gränsen till förskämt. Fina örter, mineralrök, bivax och Chablis-liknande rostat bröd lindar sig runt frukten på finishen som lyckas både tillfredsställa och uppmana till en ny klunk! Mästarens största Weisser Burgunder hittills? Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Citron

Tasting Note Icon

Vitpeppar

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Toast

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Ziereisen Weisser Burgunder 2021 passar bra till...

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12 %

Servering

8-10°C

Lagringspotential

5-8 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter