
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021
"Potentiellt en av Italiens största druvsorter... Den producerar viner med lång livslängd och mycket intensiv mineralkaraktär"- Ian d'Agata "Jag kan inte komma på en siciliansk druvsort som jag dricker med större glädje... Det känns som om vi inte har skrapat på ytan ännu när det gäller Carricantes enorma potential" - Robert Parker
Endast den andra årgången av GIODO Carricante, som vid sin debut fick hela vinvärlden att darra. Carlo Ferrini är känd som en av Italiens mest framgångsrika vinmakare. Han har fått flera 100-poängsbetyg för sina GIODO Brunello-viner, men han har också bemästrat konsten att göra vitt vin till perfektion.
Han pendlar i 15 år till Sicilien, där han också gör vin, och blir förälskad i den unika terroiren vid den vilande vulkanen Etna. Härifrån skördar han de dyrbara Carricante-druvorna från 50 år gamla vinstockar med rötter djupt begravda i Etnas vulkaniska jord. Vad ska vi kalla resultatet? Bästa Carricante i världen? Siciliens bästa vita vin? GIODO:s sensationella vita vin är så elegant, sprakande elektriskt och terroirdrivet att du praktiskt taget kan mejsla ut mineraliteten ur glaset!
Vi har arbetat med Carlo Ferrini i många år och har än en gång fått köpa en handfull lådor av det vaxlagrade kultvinet. Först till kvarn, först till kvarn!
......
Njut av den till sushi, ceviche, färsk fisk och skaldjur, tapas, marinerade grillade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021?
När det vita vinet GIODO hälls upp presenterar det sig i en elegant citrusgul färg med känsliga gröna nyanser... Näsan är imponerande mineralisk! Krossad sten, flinta och en salt havsbris strömmar ut ur glaset med en nästan elektrisk energi. Delikata aromer av grapefrukt, färsk lime, vita blommor och bivax kombineras för att skapa en vacker och harmonisk bukett... Det vita vinet är friskt och mineraliskt på tungan, där frukten är delikat, fokuserad och framför allt extremt elegant. När Carricante lyfts upp till GIODOs osvikliga världsklass fyller den gapet mellan torr tysk riesling och Chablis Grand Cru! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll