



Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021 Magnum i trækasse
”Potentielt en af Italiens største druesorter ... Den frembringer vine med stor holdbarhed og særdeles intens mineralsk karakter”- Ian d’Agata
“I cannot think of a Sicilian variety I drink more happily ... I feel as if we haven’t scratched the surface yet in terms of Carricante’s massive potential” – Robert Parker
Den bara andra årgången av GIODO Carricante, som i sin debut fick hela vinvärlden att skälva. Carlo Ferrini är känd som en av Italiens mest framgångsrika vinmakare. Han har fått flera 100-poängsbedömningar för sina GIODO Brunello-viner, men han bemästrar sannerligen också konsten att göra vita viner till perfektion.
Han har pendlat i 15 år till Sicilien, där han också gör vin, och förälskar sig fullständigt i ett unikt terroir på den slumrande vulkanen Etna. Härifrån skördar han de kostbara Carricante-druvorna från 50 år gamla vinstockar med rötter djupt begravda i Etnas vulkanjord. Vad ska vi kalla resultatet? Världens bästa Carricante? Siciliens största vita vin? GIODOs sensationella vita vin är så rank, knastrande elektrisk och terroirdriven att du nästan kan mejsla fram mineraliteten ur glaset!
Vi har arbetat tillsammans med Carlo Ferrini i många år och har återigen fått möjlighet att köpa ett fåtal kartonger av denna vaxförseglade kultvin. Först till kvarn!
Drick nu, eller lagra i 10+ år från skördeåret.
Njut av den till sushi, ceviche, färsk fisk och skaldjur, tapas, marinerade grillade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10–12°C
Hur smakar Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021 Magnum i trækasse?
Vid upphällningen framträder GIODOs vita vin elegant citrusgult med skira gröna nyanser... Doften är imponerande mineralisk! Krossade stenar, flinta och en salt havsbris strömmar upp ur glaset med en nästan elektrisk energi. Delikata aromer av grapefrukt, frisk lime, vita blommor och bivax binder ihop aromerna till en vacker och harmonisk bukett... Det vita vinet lägger sig friskt och mineraliskt på tungan, där frukten framstår delikat, fokuserad och framför allt oerhört elegant. När Carricante lyfts helt upp i GIODOs obestridliga världsklass fyller den tomrummet mellan torr tysk Riesling och Chablis Grand Cru!
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2021 Magnum i trækasse passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener