
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2022
"Potentiellt en av Italiens största druvsorter... Här produceras viner med lång livslängd och mycket intensiv mineralkaraktär"- Ian d'Agata "Jag kan inte komma på en siciliansk sort som jag dricker med större glädje ... Det känns som om vi inte har skrapat på ytan ännu när det gäller Carricantes enorma potential" - Robert Parker
Siciliens högst rankade vita vin från Parker är tillbaka i en ny, fräsch årgång!
Med hela 95 poäng från världens mest inflytelserika vinkritiker toppade Carlo Ferrinis "Carricante" listan över vulkanöns bästa vita viner. På bara tre årgångar har Italiens mest framgångsrika vinmakare lyckats skapa ett vitt vin som kan mäta sig med de bästa från Frankrike, Italien och Tyskland.
Alberelli di GIODO är Carlo Ferrinis sicilianska vinäventyr som startade 2016. Han tillbringade 15 år med att resa fram och tillbaka mellan Toscana och Sicilien och blev förälskad i en unik terroir på den vilande vulkanen Etna. Härifrån skördar han de dyrbara Carricante-druvorna från 50 år gamla vinstockar med rötter djupt begravda i Etnas vulkaniska jord. I glaset får du ett mycket unikt vitt vin som är så sprakande elektriskt att du nästan kan mejsla ut mineraliteten ur glaset. Under den mjuka och krämiga frukten finns subtila inslag av petroleum, vilket ger en exklusiv smakupplevelse av Chablis och Grosses Gewächs Riesling i samma munfull.
Vi har arbetat med Carlo Ferrini i många år och har än en gång fått köpa en handfull lådor av det vaxlagrade kultvinet. Först till kvarn, först till kvarn!
....
Njut av den till sushi, ceviche, färsk fisk och skaldjur, tapas, marinerade grillade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2022?
GIODO Carricante imponerar vid hällning med en vacker citrusgul färg som gnistrar med delikata gröna nyanser... Näsan är imponerande mineralisk! Krossad sten, flinta och en salt havsbris strömmar ut ur glaset med en nästan elektrisk energi. Delikata aromer av grapefrukt, färsk lime, vita blommor och bivax kombineras för att skapa en vacker och harmonisk bukett... Man får också en antydan till lite fotogen i näsan, som i stora tyska Rieslings. Det vita vinet är friskt och mineraliskt på tungan, där frukten är delikat, fokuserad och framför allt extremt elegant. När Carricante lyfts upp till GIODOs osvikliga världsklass fyller den gapet mellan torr tysk riesling och Chablis Grand Cru! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2022 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll