
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023
Jämförelsen med fin vit bourgogne kommer från Jancis Robinson själv, som för några år sedan betygsatte Carlo Ferrinis Alberelli di GIODO från gamla Carricante-coachviner på Etna.
Du kommer inte att hitta en Carricante med högre betyg av Robert Parker, James Suckling eller Jancis Robinson, och med årgång 2023 når världsklassen för Siciliens största vita vin sin topp just nu ...
Alberelli di GIODO Carricante 2023 rankas tillsammans med Ornellaias vita kultvin på 2 000 kronor som Italiens bästa på den prestigefyllda listan "Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection".
Drömvinet levereras av Carlo Ferrini - ikonen bakom otaliga 100-poängs perfekta Brunello-viner och flera utmärkelser som Italiens bästa vinmakare!
När Carlo utövar sin magi med Siciliens mest spännande vita druva från 50-åriga vinstockar, med rötter begravda som oljeborrmaskiner djupt ner i Etnas vulkaniska jord - ja, då är det ett magiskt vin som väntar!
Det resulterande vita vinet är så sensationellt elegant, sprakande elektriskt och terroirdrivet att du nästan kan mejsla ut mineraliteten ur glaset. Men kvantiteterna är små.
Terroiren är en kvarts stämpel på 0,40 hektar, och som privilegierade vänner till Carlo har vi generöst tilldelats 10 lådor vaxförseglat kultvin... Först till kvarn, först till kvarn.
...
Njut av den till sushi, ceviche, färsk fisk och skaldjur, tapas, marinerade grillade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023?
GIODO Carricante 2023 vibrerar elegant citrusgul med friskt gröna glimtar i glaset... Näsan är helt klart fascinerande med de renaste rena och delikat lockande aromer av krossad sten, flinta och salta havsbrisar som strömmar från glaset med en nästan elektrisk mineralisk energi. Fina nyanser av grapefrukt, färsk lime, vita blommor och bivax binder samman aromerna till en vacker och harmonisk bukett... Det vita vinet är friskt och mineraliskt på tungan, där frukten är delikat, fokuserad och framför allt extremt elegant. När Carricante upphöjs till GIODOs osvikliga världsklass fyller den gapet mellan stor tysk riesling och vit burgundisk Grand Cru! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023 passar bra till...
Hur är Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100% Carricante, som GIODO:s 100-poängare Carlo Ferrini handskördar från 50-åriga, fristående buskvinstockar 800-900 meter upp på Etna. Skiften på bara 0,40 hektar är svala och nordvända, vilket i kombination med den vulkaniska jorden ger ett unikt mineralvitt vin. Efter 20 dagars jäsning i ståltankar följer ytterligare 16 månaders källarmognad, varav 6 månader på den fina jästjästfällningen och 10 månader på flaska.
Druvor
CarricanteOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll
















