





Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023
Jämförelsen med en förnäm vit bourgogne kommer från självaste Jancis Robinson, som för ett par år sedan topprankade Carlo Ferrinis Alberelli di GIODO från gamla Carricante-buskvinstockar på vulkanen Etna.
Varken hos Robert Parker, James Suckling eller Jancis Robinson hittar du någon Carricante bedömd med högre poäng, och med årgång 2023 når världsklassen sin topp i Siciliens kanske allra största vita vin just nu…
Sida vid sida med Ornellaias kultvita vin som kostar 2 000 kronor rankas Alberelli di GIODO Carricante 2023 som Italiens bästa på prestigelistan ”Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection”.
Drömvinet levereras av självaste Carlo Ferrini – ikonen bakom otaliga 100-poängsperfekta brunelloviner och flera gånger hyllad som Italiens bästa vinmakare!
När Carlo trollar med Siciliens mest spännande vita druva från 50 år gamla vinrankor, med rötterna begravda som oljehål djupt nere i Etnas vulkanjord – ja, då har du magiskt vin att se fram emot!
Den resulterande vita vinen är så sensationellt rak, knastrande elektrisk och terroirpräglad att du nästan kan mejsla fram mineraliteten ur glaset. Men mängderna är ytterst begränsade.
Terroiret är ett pyttelitet område på 0,40 hektar, och som privilegierade vänner till Carlo har vi generöst tilldelats 10 vinlådor med vaxförseglad kultvin… Först till kvarn.
…
Njut av den till sushi, ceviche, färsk fisk och skaldjur, tapas, marinerade grillade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10–12°C
Hur smakar Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023?
GIODO Carricante 2023 vibrerar elegant citrusgul med fräscha gröna skiftningar i glaset... Doften är "hands down" förtrollande med de renaste, kristallklara och lätt lockande aromerna av krossade stenar, flinta och salta havsbrisar, som stiger ur glaset med en närmast elektrisk mineralenergi. Fina nyanser av grapefrukt, frisk lime, vita blommor och bivax binder ihop aromerna till en vacker och harmonisk bukett... Vita vinet lägger sig friskt och mineralskt på tungan, där frukten framstår delikat, fokuserad och framför allt oerhört elegant. När Carricante lyfts helt upp i GIODOs osvikliga världsklass fyller den tomrummet mellan stor tysk Riesling och en vit burgundisk Grand Cru! Drick nu, eller lagra +10 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023 passar bra till...
Hur är Alberelli di GIODO Sicilia Carricante 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100% Carricante, som GIODO:s 100-poängsvinmakare Carlo Ferrini handplockar från 50 år gamla, fristående buskvinstockar 800–900 meter upp på vulkanen Etna. Parcelens blott 0,40 hektar ligger svalt nordvänt, vilket i kombination med den vulkaniska jordmånen frambringar ett enastående mineraliskt vitt vin. Efter 20 dagars jäsning på ståltank följer ytterligare 16 månaders källarmognad, varav 6 månader på fällningen samt 10 månader på flaska.
Druvor
CarricanteOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll
















