
Albillo Viñas Viejas 2014, Dominio del Aguila
Det er lykkedes os at få fingre i et lille parti af "Spaniens Montrachet". "Bravo!", skriver Robert Parker. "WOAW" og "WTF?" istemmer den danske anmelder Houlberg.
Der findes kun 1380 flasker af denne hvidvin. Ren verdensklasse fra marker i 880 meters højde – med samme røde ler og kalksten som i Bourgogne.
Jorge Monzón har arbejdet 2 år hos Domaine de la Romanée Conti - og ved derfra, hvordan verdens største hvidvin bliver til.
Lys gylden i glasset. Helt fortryllende og meget burgundisk næse med hvide blomster, grapefrugt, nektariner og mango, samt vidunderligt mineralsk-toastede undertoner fra fad og forlænget bærmekontakt. I munden intens og kompleks og vedvarende, men samtidig frisk og særdeles mineralsk! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
97/100 Verema
96/100 Robert Parker
"It has the flinty, sesame seed-like reduction I find in some fine white Burgundies. It has a fresh and balanced palate and is terribly mineral. It's even better than the initial 2012, and especially the oak feels better integrated. My guess is this white is going to age nicely and for a long time in bottle. This has to be among the finest unfortified whites from Spain. Bravo!"
6,5 "Thumbs Up" (97-98p) Houlberg Vinblog
"WTF? aka hvad fanden? Sikke en fabelagtig duft, som forførende svæver op af glasset. Der er harpiks, en form for modenhed, saltkaramel, fyldig, fed og cremet i glasset. Der er nødder, havvand, abrikos, banan, akacietræ og blomstereng. Det er som at blive fortryllet … man sidder bare paralyseret, for det er både fascinerende, dragende og aromatisk. WOAW. Når vinen rammer munden smelter den nærmest med en virkelig blød frugt tilsat en utrolig behagelig syre, som breder sig i munden og langsomt fader ud. Selvom det kan virke som en fed væske, så bliver det aldrig en fed og tung vin i munden, men meget ren, aromatisk og med en sindssyg lang eftersmag.Det er ganske enkelt fortryllende godt og jeg svæver lykkeligt …"
Anbefales til de fineste serveringer med stegt fisk og skaldyr, fjerkræ, svampe eller faste oste. Nyd vinen ved 10-14°C.
Albillo Viñas Viejas 2014 er fremstillet af 100% Albillo, som er den sjældne og spændende hvide druesort i Ribera del Duero. Druerne dyrkes økologisk med inspiration fra biodynamik, og de hele klaser håndhøstes fra +100 år gamle vinstokke – enkelte endda præ-phylloxera!
Gæringen foregår over hele 10 mdr. på egetræsfade med bærmekontakt og med lav svovling. Vinen modner over 28 mdr. på hovedsageligt franske egetræsfade, og ved meget lave temperaturer (ca. 8-12°C). Resultatet er en rank og meget mineralsk hvidvin - af høj, høj klasse.
Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med legendariske Vega Sicilia! Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Jorge Monzón fra Dominio del Aguila er ønologuddannet i Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Sådan smager ren verdensklasse!
Albillo Viñas Viejas 2014, Dominio del Aguila passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential




