
Albillo Vinas Viejas 2012, Dominio del Aguila
Dominio del Aguila laver Ribera del Dueros ”DRC”, og husets hvidvin er Spaniens Montrachet!
Nomineret til "ÅRETS ÅBENBARING 2017" i den spanske vinguide, Guia Peñin.
Ribera del Duero DO er berømt for sine rødvine, men områdets hvide på Albillo-druen er nu så spændende, at de formentlig får samme officielle status. Foreløbig må Ribera-hvidvine dog nøjes med navnet ”Castilla y Léon IGP”.
Ejer og winemaker Jorge Monzon har efter 2 år hos Domaine de la Romanée-Conti lært kunsten at skabe STOR hvidvin.
Men mængderne er bittesmå - kun 847 flasker!
Lys gylden i glasset med helt vidunderlig duft. Jasmin, mandarin, fersken, tørrede urter, flintet mineralitet og nybagt brioche. I munden frisk, slank og mineralsk, men samtidig med fedme og ”Champagne-kompleksitet” fra den lange bærmekontakt. Flot integreret egetræ, super nuanceret og mineralsk Albillo. Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
94/100 Robert Parker
”The nose is very Burgundian with a Castilian accent, with leesy aromas, earthy and mineral, while the flowers and yellow fruit are in the background. Albillo does produce powerful whites that can, at the same time, be very mineral, with tension, and this one is simply outstanding, very long and fresh, incredibly mineral and, almost salty. This has to be among the best white wines from Spain.”
Anbefales til de fineste serveringer med stegt fisk og skaldyr, fjerkræ, svampe eller faste oste. Nyd vinen ved 10-14°C.
Albillo Viñas Viejas 2012 er fremstillet af 100% Albillo, den sjældne og spændende hvide druesort i Ribera del Duero. Druerne dyrkes økologisk med inspiration fra biodynamik, og de hele klaser håndhøstes fra +100 år gamle vinstokke – enkelte endda præ-phylloxera!
Gæringen foregår over hele 10 mdr. på egetræsfade med bærmekontakt og med lav svovling. Vinen modner over 28 mdr. på hovedsageligt franske egetræsfade, og ved meget lave temperaturer (ca. 8-12°C).
Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med legendariske Vega Sicilia. Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Jorge Monzón fra Dominio del Aguila er ønologuddannet i Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Sådan smager ren verdensklasse!
Albillo Vinas Viejas 2012, Dominio del Aguila passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential







