Tillverkningen av alkoholfri rödvin – och alkoholfria viner i allmänhet – utvecklas i snabb takt. Hos Supervin vill vi erbjuda våra kunder alkoholfri rödvin utan att kompromissa med varken smak eller kvalitet. Oavsett om du är gravid, tränar mycket eller helt enkelt inte vill inta alkohol, har vi satt ihop ett bra utbud för dig där du ändå får den goda smaken och upplevelsen av att dricka rödvin.
Huvudorsaken till att alkoholfri vin är på frammarsch är framför allt de förbättrade produktionsmetoderna. När man ska göra alkoholfri rödvin handlar det om att hitta den mest skonsamma metoden för att avlägsna alkoholen, så att vinet bevarar så många smakämnen som möjligt. Hittills har man varit tvungen att göra det vid relativt höga temperaturer, vilket har resulterat i viner med smak av kokt frukt. Det undviker de nya och ambitiösa producenterna på olika sätt.
”Vakuumdestillering” – flera producenter använder denna metod för att bevara de eftertraktade aromerna i sina alkoholfria viner. Processen börjar med att vinmakaren framställer vinet på helt traditionellt vis. Därefter placeras vinet i vakuum, där alkoholen kan avdunsta vid lägre temperaturer – i vissa fall ända ner till 30°C. Det har visat sig vara ett utmärkt sätt att avlägsna alkoholen på, och du hittar viner framställda på detta sätt hos bl.a. producenten ”Kolonne Null”.
”Spinning Cone Destillation” – här framställer man först ett vin som genomgår alkoholjäsning, så de välkända smakämnena och aromerna utvecklas. Därefter utsätts vinet för en molekylär dekonstruktion, där arom, kropp och alkohol separeras i en ”Spinning Cone Destillation”. Man kan därefter organoleptiskt sätt komponera ihop komponenterna igen – bara utan alkohol. På detta sätt bevaras både de druvtypiska smakämnena samt de nyttiga antioxidanterna, så du får en alkoholfri, men autentisk, upplevelse av rödvin.