
Alvear Amontillado Carlos VII 37,5 cl (halvflaske)
Lagrad över 25 år i Solera... Autentisk och kritikerrosad Amontillado från 100-poängsproducenten Alvear!
Även om många kanske förknippar Amontillado med sherryvinerna från Jerez betyder namnet faktiskt "som i Montilla"... Carlos VII är den ursprungliga, autentiska produkten från den äldsta och bästa vingården i Montilla!
Carlos VII är baserad på en särskilt utmärkt Fino som genom att genomgå en lång period av oxidativ lagring får den speciella, nötiga Amontilladokaraktären.
Detta sker när flora (jästen som flyter på ytan av vinet) dör efter nästan 10 år och sjunker till botten, vilket gör att vinet utsätts för syret i den övre delen av fatet under de återstående 15-17 åren av mognad.
Resultatet blir att toppvinet berikas med djup färg och komplexitet, samtidigt som alkoholhalten och intensiteten ökar med avdunstningen. Smaken? 100% out of this world...
Njut av det som ett meditationsglas eller till rökt kött, torkade ostar, consommésoppa, svamp och asiatiska rätter samt fågel av alla slag. Servera vid 12-14°C
Hur smakar Alvear Amontillado Carlos VII 37,5 cl (halvflaske)?
Carlos VII presenterar sig ljust kastanjefärgad med en ädel guldgrön nyans ... Redan i näsan vilt spännande med aromatisk kraft dofter av sjögräs, färska och krossade äpplen, kryddiga jästnoter, vissnad kamomillblomma, torkade aprikoser och fikon, kakao, läder och gammalt apotek, brynt smör och nötter, möbelpolish, karamell och rökt mineralitet ... (GISP!!) Eller kort sagt, doften av storhet! Vinet ligger som silke på tungan medan smaken utvecklas med koncentration och komplexitet. Svamp, rostade nötter, läder och kaffe med en ren, frisk och fokuserad underström av jäst, salt tång och torkad frukt ... Fantastisk Amontillado! Drick nu eller spara +10 år.
Alvear Amontillado Carlos VII 37,5 cl (halvflaske) passar bra till...
Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener