Tillbaka

Alvear Fino C.B. Pedro Ximénez 37,5 cl (halvflaske)

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

1 fl. per st.
144,95 SEK
6 fl. per st.
139,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Guia Proensa
92 Point Verema
91 Point Guia Peñin
92+ Point Sobrelias
GODT KØB 91 Din VinGuide
GODT KØB Din VinGuide

Alvear Fino C.B. Pedro Ximénez 37,5 cl (halvflaske)

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

37.5 cl

Är du sugen på sherry?

Bodegas Alvear gör exakt samma typer av viner, men utanför sherrydistriktet... Det är därför de inte kan kallas sherry - men kvaliteten är exakt densamma! Eftersom vinerna inte kan marknadsföras som sherry har priserna sänkts av samma anledning.

Detta vin är fino-flaggskeppet från en av de bästa vingårdarna i världen med Parker-betyg på upp till 100 poäng. Betyg som skulle göra de flesta "riktiga" sherryhus nervösa för konkurrensen...

Endast de bästa druvorna används i vinet - vilket definierar husets stil.

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: En otroligt läcker vinupplevelse som träffar hårt i hjärtat! Oceaner av komplexitet och smakrikedom...

Blunda och föreställ dig att du befinner dig på en spansk tapasbar med ett glas i handen...

Perfekt till tapas, snacks, skaldjur, friterad fisk och sallader. Vinet kan också avnjutas till sushi eller som en kyld aperitif på egen hand. Servera vid 7-9°C.

1 fl. per st.
144,95 SEK
6 fl. per st.
139,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Guia Proensa
92 Point Verema
91 Point Guia Peñin
92+ Point Sobrelias
GODT KØB 91 Din VinGuide
GODT KØB Din VinGuide

Recensioner av Alvear Fino C.B. Pedro Ximénez 37,5 cl (halvflaske)

94 Point

Guia Proensa

92 Point

Verema

91 Point

Guia Peñin

92+ Point

Sobrelias

A wine that in its tasting presents a straw yellow color, pale, very bright, with a medium intensity. The nose is of medium-high intensity speaking of a fine, very clean and frank, elegant aromas and with a really suggestive pungent touch. Presence of aromas of pastries, pastries, bread crumbs, contributions that intensify after aerating the glass, entering the aromas from the veil of flower and yeast, with contributions of nuts, smoked,... The mouthfeel presented by this Fino C.B. It has a light attack, with a very tasty, silky mid palate, with good volume. Clear presence of very well perceptible dried fruits. Good acidity that will undoubtedly allow a good aging, as well as leaving an excellent persistence after tasting

GODT KØB 91

Din VinGuide

Klassisk fino i både duft og smag. Dejlig balance. SUPERVIN | 100 KR. (TILBUD)

GODT KØB

Din VinGuide

Hur smakar Alvear Fino C.B. Pedro Ximénez 37,5 cl (halvflaske)?

En vacker ljus halmgul färg i glaset. Näsan är ren och fokuserad. Doftnoter av blommor, karamell, torkad frukt och honung dröjer sig kvar i doften. Även med inslag av nötter och apelsinskal. En delikat friskhet präglar uttrycket tillsammans med en krämig konsistens och en fin kropp. Med svaga salta förnimmelser. Ett fantastiskt vackert vin som snabbt får dig att längta efter ett glas till. Smidig, lättdrucken och mycket spansk! Drick nu eller förvara i 5-8 år.

Alvear Fino C.B. Pedro Ximénez 37,5 cl (halvflaske) passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Innehåll

37.5 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

7-9 °C

Lagringspotential

5-8 år

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter