0Varukorg

Tillbaka

Alvear Fino Pedro Ximénez

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

75 cl

1 fl. per st.
309,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 point Guia Peñin
90 point James Suckling

Alvear Fino Pedro Ximénez

Spanien

Spanien, Andalusien

15% alk.

75 cl

"Öster om Andalusiens traditionella sherryvingårdar runt Jerez ligger Montilla, där Finos och Amontillados kanske är bättre än de mer kända kusinerna" - The Guardian

Billigare än Jerez sherry av samma kvalitet... Ett klassiskt fino-fräscht och nötaktigt vin. Mega läckra Montilla!

Montilla Moriles har glömts bort i förbigående på grund av det överskuggande ryktet om sherrydistriktet Jerez. Men på många sätt har området legat i framkant under lång tid och är nu på väg ut ur sin skuggtillvaro!

Viner från Montilla får dock inte märkas eller marknadsföras som sherry på grund av lagstiftning som reserverar termen för viner från Jerez. Detta är dock till fördel för konsumenterna, eftersom priserna ligger på en lägre nivå. Åtminstone för tillfället...

Vi älskar Alvears fino. Sherry eller inte.

Njut av den till tapas, sushi, skaldjur, iberisk skinka, oliver, nötter och andra salta snacks. Servera vid 7-9°C.

1 fl. per st.
309,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 point Guia Peñin
90 point James Suckling

Recensioner av Alvear Fino Pedro Ximénez

92 point

Guia Peñin

90 point

James Suckling

Unique aromas of dried apples, asphalt and steel follow through to a medium to full body with cooked-apple flavor. Fruity, funky and fun. Drink now.

Hur smakar Alvear Fino Pedro Ximénez?

En delikat halmgul färg i glaset. Mosade äpplen, aprikos och citrusfrukter imponerar på näsan, som också fångas av bröd- och jästnoter när vinet stelnar. I glaset finns ett vin med fina salta sensationer i uttrycket, en fokuserad fino med ett läckert bett och en uttalad salt mineralitet. Med nötaktig arom av mandel och inslag av valnötter. Fruktigt, mycket drickbart och uppfriskande vin i halvtorr stil - en liknande fino sherry kunde inte ha smakat bättre än Alvears! Full stopp. Drick nu eller förvara i 5-8 år.

Alvear Fino Pedro Ximénez passar bra till...

Hur är Alvear Fino Pedro Ximénez framställt?

Vinet är gjort på 100% Pedro Ximénez som skördats från Alvears egna kalkrika albarizafält i Montilla-Moriles i södra Spanien. Alkoholhalten når 15% vid normal jäsning och utan tillsats av druvdestillat eftersom sockerhalten i PX-druvorna redan är hög. De karakteristiska sherryliknande aromerna uppnås genom en speciell metod där faten endast är fyllda till 4/5 med vin, vilket skapar en form ovanpå vinet - även kallad "flor" - som förhindrar att vinet oxiderar och skapar en unik smak i vinerna. Lagras på amerikansk ek i solera-systemet, där faten som buteljeras varje år kompletteras med vin från föregående år. Detta säkerställer en jämn kvalitet.

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

7-9 °C

Lagringspotential

5-8 år

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter