
Alvear Palacio Quemado La Raya 2019
Ett toppvin från en prestigefylld producent med 100 poäng. Till det här priset? Qué?
Palacio Quemado bröt igenom ljudvallen förra årgången när "La Raya" gjorde entré på den stora vinscenen med 94 poäng och stjärnmärkta recensioner i massor.
Nu är den eleganta vaxförseglade La Raya tillbaka i en ny superårgång. Ett unikt single vineyard-vin från en nordvänd kalkstensterroir som fått sitt namn efter sitt läge precis intill den sydvästra spanska gränsen till Portugal - på "linjen".
I samma anda hyllar den mästerliga La Raya den kraftfulla, elegant blommiga och pikant örtiga portugisiska rött vinsdruvan Trincadeira, som uppe i Dourodalen går under synonymen Tinta Amarela.
De röda vinerna från Palacio Quemado är odiskutabelt världsklass... Ägs av 100-poängsproducenten Alvear. Drivs av de 99 poäng vinmakarna i Envinate Group. Ingår också i den berömda Grandes Pagos de España - med kultnamn som Aalto och Bodega Numanthia.
Total produktion: 6500 flaskor. Mycket begränsat lager!
...
Njut av den till saftiga biffar, matiga spanska tapas, lamm, vilt, fläsk, grytor, gourmetburgare och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Alvear Palacio Quemado La Raya 2019?
"La Raya", som nyss hällts upp ur den lyxigt vaxförseglade flaskan, presenterar sig med en tät mörkröd körsbärsfärg. En bukett stiger upp ur glaset med fruktkraft, komplexitet och mineralelegans. Nosen bjuder generöst på en potpurri av torkade rosor och violer med jordgubbar, hallon, svarta körsbär och björnbär, som gradvis ger vika för djupa inslag av mineralisk skogsmark och våt lime samt lite bitter kakao och söta kryddor från fatlagringen. Wow, det är utsökt! I munnen riktigt, riktigt mjukt och nästan burgundiskt saftigt - även om den färska frukten i det röda vinet här verkar mycket mörkare och mycket kraftfullare. Det är komplicerat. Det är koncentrerat. Och flyter elegant på samma gång! Smakupplevelsen kulminerar i en nästan löjligt lång avslutning där floralitet, mineralitet, frukt, kryddor och tanniner förenas i den vackraste av föreningar. En balettdansös och en muskelman i ett sydvästspanskt vin i världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Alvear Palacio Quemado La Raya 2019 passar bra till...
Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener