0Varukorg

Tillbaka

Alvear Palo Cortado N. 7

Spanien

Spanien, Andalusien

19% alk.

75 cl

1 fl. per st.
859,95 SEK
6 fl. per st.
689,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Guia Peñin
94 Point Vinous
93 Point James Suckling

Alvear Palo Cortado N. 7

Spanien

Spanien, Andalusien

19% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"95 points. " - Guia Peñin

"94 points. Aged for 20 years in soleras with casks over 50 years old, this mahogany-colored wine features complex aromas of dried fruits, saffron, licorice and caramel, with a faint Manzanilla-like note. Dry and rich, the umami-filled palate delivers oak and saffron flavors with a very long, tarry finish. T" - Vinous

"94 points. Full and tactile with a waxy, oily texture to the center palate and lots of salted almonds and pecan nuts. Rather intense and long. Aged in Solera for 20 years" - James Suckling

“Palo Cortado sherries are rare wines found only in the oldest soleras of fortified wines. This wine comes from one of the oldest soleras of the Alvear family. It combines the aromatic power of Amontillado sherries with the full, robust palate characteristic of Oloroso sherries.” – Bodegas Alvear

 Sherry i obestridlig världsklass med 95 och 94 poäng från Guía Peñin och Vinous… Det är endast mycket få flaskor Palo Cortado som kan skryta med så fina omdömen, men hos Andalusiens äldsta vinhus, Bodegas Alvear, är man beryktade för att framställa det yppersta på Pedro Ximénez-druvan. Obs, vi har endast tilldelats 24 flaskor!

Här har vi att göra med ett ytterst komplext vin och det är inget man får till av en slump. Denna sällsynta Palo Cortado framställs uteslutande på Pedro Ximénez-druvor från gamla stockar i Montilla-Moriles bästa område, Sierra de Montilla. Druvorna kommer från Alvears egna vingårdar, som odlas hållbart utan konstbevattning och utan användning av skadliga bekämpningsmedel.

När druvorna är skördade jäses vinet naturligt upp till cirka 15% alkohol i traditionella tinaja-lerkrukor. Vanligtvis skulle ett vin av den här stilen börja utveckla ett lager florjäst och bli en Fino eller Amontillado. Men Palo Cortado är en naturlig raritet: i utvalda fat försvinner florlagret spontant under de första åren. Det får vinet att byta riktning i stilen och utvecklas på sitt alldeles egna sätt.

För att skydda vinet mot alltför snabb oxidation tillsätter man endast en liten mängd alkohol (ca. 2%). Därefter lagras vinet i omkring 20 år i amerikanska ekfat enligt solera-principen – först med biologisk lagring under flor, och sedan med långsam oxidativ mognad, vilket ger djup, komplexitet och de karakteristiska nöt- och karamelliserade tonerna.

Resultatet är ett vin som både är elegant och kraftfullt, med en smak och karaktär man endast hittar i äkta Palo Cortado.

1 fl. per st.
859,95 SEK
6 fl. per st.
689,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Guia Peñin
94 Point Vinous
93 Point James Suckling

Recensioner av Alvear Palo Cortado N. 7

95 Point

Guia Peñin

Style, complex, age nuances, elegant. Colour, old gold, amber rim. Aroma, acetaldehyde, varnish, creamy oak, dry nuts, expressive. Flavour, spicy, long, balanced, fine bitter notes.

94 Point

Vinous

The NV Palo Cortado N7 is 100% Pedro Ximénez sourced from Montilla-Moriles. Aged for 20 years in soleras with casks over 50 years old, this mahogany-colored wine features complex aromas of dried fruits, saffron, licorice and caramel, with a faint Manzanilla-like note. Dry and rich, the umami-filled palate delivers oak and saffron flavors with a very long, tarry finish. This wine is a flavorful oddity, reminiscent of what Montilla-Moriles offered in the past.

93 Point

James Suckling

Quite a subtle palo cortado with walnut, dried orange peel, nori and a hint of sour dough. Full and tactile with a waxy, oily texture to the center palate and lots of salted almonds and pecan nuts. Rather intense and long. Aged in Solera for 20 years. 100% pedro ximenez. Drink now.

Alvear Palo Cortado N. 7 passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

19 %

Servering

10–12 °C

Lagringspotential

8–10 år från årgången

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Mest populärt just nu