Tillbaka

Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018

Spanien

Spanien, Andalusien

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
324,95 SEK
6 fl. per st.
259,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point James Suckling
92 Point Jyllands Posten
91 Point Din VinGuide
GODT KØB Din VinGuide

Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018

Spanien

Spanien, Andalusien

14,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

En spansk ikon. Den första vintage Fino i modern tid. Och en underbar sådan dessutom!

A Rama betyder fritt översatt "färsk från fatet". Denna Fino är minimalt filtrerad och buteljerad utan kallstabilisering, så du får den färskaste, mest livfulla och autentiska Fino på planeten!

I århundraden har Montilla-distriktet levt i skuggan som Sherry-vinernas "hemliga kusin", men så är det inte längre. Fino en Rama 2018, från 100-poängsikonen Bodegas Alvear, har allt du drömmer om i en stor Fino Sherry - och mer därtill.

När Alvear skapade husets första årgång Fino 1998 låg man mer än 10 år före sina grannar i Sherry-regionen. 26 år senare är kvaliteten fortfarande ledande med betyg och smak i världsklass.

Perfekt till salta mandlar, oliver och skinka samt till tapas med skaldjur... Top notch Fino En Rama!

....

Njut av det som en smakrik aperitif - eller till tapas, skaldjur, gröna oliver, mandel, saltad ansjovis, lätta asiatiska rätter, spanska skinkor och ostar. Servera vid 6-10°C

1 fl. per st.
324,95 SEK
6 fl. per st.
259,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point James Suckling
92 Point Jyllands Posten
91 Point Din VinGuide
GODT KØB Din VinGuide

Recensioner av Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018

92 Point

James Suckling

”An intense and flavorful fino with blanched almonds, sea water, iodine, seaweed and crab apples. Bone-dry and fluid on the palate with a medium to full body and a lengthy finish saturated with sourdough and saline yeastiness.”

92 Point

Jyllands Posten

"Egentlig hører topproducenten Alvears fino ikke rigtig hjemme i en sherry-test, for der er reelt tale om uægte sherry, men så alligevel. Den stammer fra montilla-moriles-appellationen, der ligger hele 160 km nordøst for sherry-hovedstaden, Jérez de la Frontera, og selvom jordbundsforholdene sjovt nok er påfaldende ens i de to appellationer, er der en række afgørende forskelle på vinene, selvom man i store træk benytter de samme produktionsmetoder og klassificeringer. Største forskel er, at hoveddruen i de tørre vine fra montilla-moriles typisk ikke er palamino fino, men pedro ximénez, der er altdominerende sort i området, og modsat tør sherry forstærkes basisvinene typisk ikke før lagringen grundet druens formidable evne til at opnå enormt høje modenhedsgrader. Frugten til Alvears fino er sourcet fra gårdens egne marker i den bedste del af appellationen og er tillige noget så særpræget som en årgangsfino. Altså ikke en lagret vin fra en klassisk solera, hvor ofte dusinvis af årgange er sammenstukket hen over mange år. Her har vinen gennemgået en fem år lang biologisk lagring under el velo de flor, det skummende lag af gær og mikroorganismer, der lægger sig som en beskyttende hinde på vinens overflade, i de kun delvist fyldte egetræsfade. Den toppes med andre ord udelukkende op med basisvin fra 2018-årgangen for at nære florlaget, inden den er blevet tappet på flaske direkte fra fadene med kun minimal klaring og filtration. Den har en ren og ekspressiv næse med en intens florkarakter. Mægtig elegant vin med klassisk duft og smag. Fuld af bittermandel, bagegær, halmballe, grønt æble, hvid soya og havgus. Flot koncentration, god længde, behagelig bitterhed. Fin pris. Pris: 129,95 kr. v/ 6 fl., forhandler: Supervin"

91 Point

Din VinGuide

"Flot, intens næse. Ret mørk med masser af smag af oliven og mandler. Ok syre men kunne godt være mere intens. Fin afslutning. SUPERVIN | 130 KR. (TILBUD)"

GODT KØB

Din VinGuide

Hur smakar Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

När Fino En Rama 2018 hälls upp presenterar den sig i en delikat citrusgul färg med gyllene gröna blinkningar... Från glaset, friska och klassiskt Fino-kryddiga aromer av kamomillblomma, sjögräs, saltad citrus, färsk mandel, gröna äpplen, krusbär, nybakat bröd, mandarinskal och oliver ... På tungan, knastertorr, silkeslen och kryddig med den mest utsökt aptitretande citrusmineraliteten. Kort sagt, en stor jäst Fino en Rama. Saltvatten, våt kalksten, nybakat bröd och eleganta örttoner lyfter den långa finishen till Alvears rykte i världsklass. Måste smakas! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Citron

Tasting Note Icon

Gröna äpplen

Tasting Note Icon

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Alvear Pedro Ximénez Fino en Rama 2018 passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

2018

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Servering

6-10°C

Lagringspotential

5-8 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter