
Ashton Hills Pinot Noir Reserve 2019
"Tillverkar utan tvekan de bästa Pinot Noir i Australien idag." - The Drinks Business
Australiens bästa Pinot Noir?
Det finns mycket att erbjuda, men det finns också mycket att prata om! James Halliday har Aston Hills flaggskepp Reserve 2019 som en delad nr 1 - och hos James Suckling är samma vin bland de 10 bästa för årgången.
Den gamle Bourgogne-freaken Stephen George och den unge vingårdschefen Liam Van Pelt gör denna smakkoncentrerade engångsprodukt endast i absoluta toppårgångar, där druvpotentialen är exceptionell och där de 5 specifika Pinot Noir-klonerna i mikromärket spelar perfekt mot varandra.
Det är denna extrema uppmärksamhet på kvalitet och Stephens uppmärksamhet på detaljer som har gjort Ashton Hills till det australiensiska svaret på Burgundys Domaine de la Romanée-Conti... Mycket få flaskor!
Njut av det till saftiga biffar, grillad tonfisk, lax och fågel, lätta asiatiska rätter, charkuterier/rökt kött och svamprätter. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Ashton Hills Pinot Noir Reserve 2019?
Redan aromatiskt lockande och briljant intensiv vid hällning! Nosen har superb Pinot Noir-kraft och exceptionell nyansrikedom med gudomliga aromer av vildrosor, svamp, smultron, anis och körsbär som möter komplexa undertoner av rökt kött, rostade kaffebönor och lyxig vanilj. I munnen, mjukare än silke - medan smaken balanserar frukten med fatet på ett utmärkt sätt. Rökig mineralitet, fina tanniner och en mängd spännande smaker tar avslutningen till en helt egen nivå för australisk Pinot Noir! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Ashton Hills Pinot Noir Reserve 2019 passar bra till...
Om Ashton Hills Vineyard
”The One Grand Cru of the State” – James Halliday
Ashton Hills grundades 1982 av den Bourgogne-älskande vinmakaren Stephen George, som förälskade sig i 3 svala hektar 570 meter upp i Piccadilly Valley, Adelaide Hills.
Genom 30 års experiment med över 25 olika kloner av Pinot Noir har Stephen kommit fram till de fem som nu utgör basen för South Australias bästa och mest burgundiska Pinot Noir-viner.
Vinframställningen har under alla år varit så ”old school” att den idag är hypermodern: Ingen konstbevattning. Musten jäser spontant med en varierande andel hela druvklasar. Man tillsätter minimalt med svavel, och användningen av nya ekfat är ytterst försiktig (reserverat för Estate- och Reserve-viner).
Stephen George har fortfarande sitt hem och sin verksamhet på Ashton Hills, som idag ägs av Wirra Wirra från McLaren Vale. Stephen gör därför nu Ashton Hills-vinerna i nära samarbete med Wirra Wirras vinmakare Paul Smith, som tidigare arbetat bland annat hos Petaluma och Grosset.
Wirra Wirra har ett uttalat mål med investeringen i Ashton Hills: ”Don’t mess it up!”
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning