
Axel Pauly Riesling Sekt Brut Vintage 2018
Smaken är bättre än champagne! Är detta de bästa bubblorna för sushi?
Sommaren 2021 besöker vi Moselle-kometen Axel Pauly, som välkomnar oss med lite bubbel.
Vinet i glaset är sprakande mineraliskt och spännande som krispig Champagne Blanc de Blancs - så vi måste gnugga oss i ögonen när det står Sekt på etiketten!
Axel Pauly gör årgångsbubblorna med Riesling-druvor från Lieserer Schlossberg, som öppnar sig mot västvinden och bjuder in en sval, unik mineralkaraktär i det färdiga vinet.
I källaren beter sig Axel som en riktig champagnebonde! 2 års flasklagring på den fina jästfällningen och degorgering för hand - som på den gamla goda Champagne-tiden.
Resultatet är i världsklass! Lokalbefolkningen hamstrar allt, så vi har bara några lådor... NU eller slutsålt!
Njut av det som en lyxig aperitif eller till sushi, skaldjur, tapas, lätta asiatiska rätter, löjrom och krispiga grönsaksrätter. Servera vid 6-10°C
Hur smakar Axel Pauly Riesling Sekt Brut Vintage 2018?
Vid upphällning kristallklar med fina, eleganta bubblor... Näsan förtrollar med aromer av krispiga gröna äpplen, saltad grapefrukt och våt skiffer, som öppnar sig fint mot nektariner, mango, färsk mandel och rostat bröd. Krispig och citrusaktig på tungan med gudomligt krämig mousse. Rostad brioche, nötter och en mineralitet som är så levande att det lika gärna skulle kunna vara komplexa Blanc de Blancs i glaset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Axel Pauly Riesling Sekt Brut Vintage 2018 passar bra till...
Om Axel Pauly

“With each vintage, Axel Pauly continues to sharpen his profile” – Robert Parker
“Achieving all this within a few years is a remarkable achievement, but certainly only the beginning." – Stuart Piggot
Kometen över dem alla i Mosel... Axel Pauly från det berömda Lieser i Mittelmosel hyllas idag som en av Tysklands mest spännande och dynamiska unga vinmakare. Men vägen upp mot topparna har varit brant, hård och mödosam som Mosels vinodlingar…
Som högutbildad önolog från Geisenheim, och efter studieresor till Frankrike, Nya Zeeland och Kalifornien, tog en förväntansfull Axel Pauly 2009 över ansvaret för familjens vingård, som hans farfar grundat redan 1968.
Bara två år senare, i juli 2011, brann vingården ner till grunden. Och sju veckor efter katastrofen drog en hagelstorm in över familjens vinmarker – som jämnades helt med marken. Axel Pauly var förkrossad och nära att ge upp, men i stället för att ge efter har han på några år återuppbyggt Weingut Axel Pauly till en helt enastående nivå.
Redan 2014 kunde Axel utses till en av Tysklands bästa unga vinmakare, medan Eichelmann pekade ut honom som en stigande stjärna i Moseldalen. Weingut Axel Paulys nya vinotek har utsetts till ett av Tysklands 50 vackraste av det nationella vininstitutet.
Den hittillsvarande kulminationen kom med 2019-årgången, där en serie helt hisnande Riesling-betyg utmanar den världsberömde grannen Thomas Haag från Weingut Schloss Lieser!
Hemligheten bakom succén är en unik kombination av terroir, tradition och innovation...
Terroiren och traditionen illustreras på ett kreativt sätt med vinernas etiketter, som vid första anblick visar Mosels branta vinodlingar. När flaskan hålls horisontellt förvandlas dock vinodlingarna till 3 näsor som representerar tre generationer: Axels farfar, Axels far och Axel själv.
Tre fjärdedelar av familjens 9,5 hektar är vigda åt Riesling... Axel Paulys finaste terroir hittar vi på den 60–75 % branta, sydvända och skifferhaltiga Grosses Gewächs-toppläget, Lieserer Niederberg-Helden. Ett terroir i tysk Grand Cru-klass... Därtill kommer planteringar på det angränsande Bernkastel-Kueser Kardinalsberg.
Stilen är ren och mineraldriven med torra, halvtorra och halvsöta Rieslingviner som helt enkelt andas lätthet, elegans och saftig drickglädje. Och som samtidigt förmår återge druvsorten och terroiren med imponerande transparens och autenticitet.
Kvalitetsoptimeringen börjar redan i vinmarken, där överflödiga druvor rensas bort med hård hand. Denna 'gröna skörd' ger de kvarvarande druvorna optimala mognadsförhållanden, vilka ytterligare förfinas genom att ta bort skuggande blad runt klasarna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll