







Axel Pauly Spätburgunder Reserve trocken 2023
“#1 Best Spätburgunder from the Mosel“ – Faszination Mosel (tidl. Årg)
"4,1 stjerner" - Vivino
Mosel är inte bara lika med stor Riesling… Axel Pauly lyckas också göra en mycket framstående Pinot Noir och nyligen utropades hans ”Reserve”-flaggskepp till testvinnare av vintidningen Fasniation Mosel.
Vi har än en gång tilldelats ett mycket litet antal lådor av Mosel-kometens svar på Grand Cru-bourgogne från de branta skifferlägena Schloßberg och Niederberg–Helden i Lieser.
Hela 22 månaders fatlagring på franska barriques säger allt om ambitionsnivån i denna gudomliga Pinot Noir, som är inspirerad av Axel Paulys verksamhet som "kælderrotte" hos välrenommerade namn i Kalifornien och Nya Zeeland.
Ren världsklass och hyllad som en av de största rödvinerna på Spätburgunder i hela Mosel!
Hur smakar Axel Pauly Spätburgunder Reserve trocken 2023?
2023-årgången av Axel Paulys stora "Grand Cru"-liknande flaggskepp presenterar sig med en vacker djup körsbärsröd färg. Man känner omedelbart att det är fatlagrad Pinot Noir i glaset och det väller upp en parfymerad, charmig doft av halloncoulis, röda körsbär, skogssmultron och blåbär, som får djupa fattoner av mokka, choklad och vanilj från den 22 månader långa franska barriquelagringen. I munnen landar vinet med en strålande frisk Mosel-mineralitet som bildar en vacker bakgrund åt den silkeslena körsbärsfrukten, som kompletteras av hallon, plommon, peppar, rost, fatvanilj och kryddnejlika. En minutlång "Grand Cru"-finish avslutar en fantastisk Pinot Noir-upplevelse – ett perfekt alternativ till dyr Bourgogne! Drick nu eller spara 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Röda körsbär
Rök
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Axel Pauly Spätburgunder Reserve trocken 2023 passar bra till...
Om Axel Pauly

“With each vintage, Axel Pauly continues to sharpen his profile” – Robert Parker
“Achieving all this within a few years is a remarkable achievement, but certainly only the beginning." – Stuart Piggot
Kometen över dem alla i Mosel... Axel Pauly från det berömda Lieser i Mittelmosel hyllas idag som en av Tysklands mest spännande och dynamiska unga vinmakare. Men vägen upp mot topparna har varit brant, hård och mödosam som Mosels vinodlingar…
Som högutbildad önolog från Geisenheim, och efter studieresor till Frankrike, Nya Zeeland och Kalifornien, tog en förväntansfull Axel Pauly 2009 över ansvaret för familjens vingård, som hans farfar grundat redan 1968.
Bara två år senare, i juli 2011, brann vingården ner till grunden. Och sju veckor efter katastrofen drog en hagelstorm in över familjens vinmarker – som jämnades helt med marken. Axel Pauly var förkrossad och nära att ge upp, men i stället för att ge efter har han på några år återuppbyggt Weingut Axel Pauly till en helt enastående nivå.
Redan 2014 kunde Axel utses till en av Tysklands bästa unga vinmakare, medan Eichelmann pekade ut honom som en stigande stjärna i Moseldalen. Weingut Axel Paulys nya vinotek har utsetts till ett av Tysklands 50 vackraste av det nationella vininstitutet.
Den hittillsvarande kulminationen kom med 2019-årgången, där en serie helt hisnande Riesling-betyg utmanar den världsberömde grannen Thomas Haag från Weingut Schloss Lieser!
Hemligheten bakom succén är en unik kombination av terroir, tradition och innovation...
Terroiren och traditionen illustreras på ett kreativt sätt med vinernas etiketter, som vid första anblick visar Mosels branta vinodlingar. När flaskan hålls horisontellt förvandlas dock vinodlingarna till 3 näsor som representerar tre generationer: Axels farfar, Axels far och Axel själv.
Tre fjärdedelar av familjens 9,5 hektar är vigda åt Riesling... Axel Paulys finaste terroir hittar vi på den 60–75 % branta, sydvända och skifferhaltiga Grosses Gewächs-toppläget, Lieserer Niederberg-Helden. Ett terroir i tysk Grand Cru-klass... Därtill kommer planteringar på det angränsande Bernkastel-Kueser Kardinalsberg.
Stilen är ren och mineraldriven med torra, halvtorra och halvsöta Rieslingviner som helt enkelt andas lätthet, elegans och saftig drickglädje. Och som samtidigt förmår återge druvsorten och terroiren med imponerande transparens och autenticitet.
Kvalitetsoptimeringen börjar redan i vinmarken, där överflödiga druvor rensas bort med hård hand. Denna 'gröna skörd' ger de kvarvarande druvorna optimala mognadsförhållanden, vilka ytterligare förfinas genom att ta bort skuggande blad runt klasarna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener





















