
Baron Dauvergne Volnay 2012
Vilken fångst! Vi har förvärvat ett mycket litet parti Volnay från Domaine Baron d'Auvergne. Perfekt drickfärdig efter 10 år på fat och flaska i de bästa producenternas svala källare.
Bönderna i Bourgogne har inga problem med att sälja sina viner, och därför är det extremt ovanligt att hitta sådana här restpartier — särskilt från toppårgångar som 2012.
Volnay är utan tvekan den mest eftertraktade Pinot Noir-appellationen i Côte de Beaune, och i hundratals år har vinälskare vallfärdat hit för silkeslena, eleganta och parfymerade viner. Nu har du chansen att njuta av en sammetslen och komplex Volnay som fått den tid i källaren som en riktig Volnay förtjänar. Med den perfekta frukten från toppårgången, omsorgsfullt lagrad i 12 månader på franska ekfat, påminner resultatet mest om en 1er Cru!
Först till kvarn gäller för de få flaskorna!
Njut av denna läckra Volnay till lätta fiskrätter, fjäderfä och fågelvilt, nötkött, ljusare kött, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Baron Dauvergne Volnay 2012?
I glaset presenterar sig vinet med en vacker ljus körsbärsröd färg, med små inslag av tegelsten i kanten. På näsan finns det Volnay-elegans för alla pengar. Parfymerade, fruktiga och insmickrande Pinot-dofter av torkade blommor, hallon, smultron och blåbär blandas med komplexa skogsmarksnoter, tryffelceder, kakao och nyrostade moccabönor. Vinet landar i munnen med en graciös elegans och silkeslen textur, där man tydligt kan känna att vinet har fått ligga och mogna i över ett decennium. Frukten är fortfarande mycket frisk och samspelar perfekt med de djupa nyanserna av mineralitet, lakrits och läder från flaskmognaden. Tanninerna är sammetslena och smälter nästan i munnen. Lång eftersmak med stor finess och lätt kryddad bärfrukt som lyfter smakupplevelsen till 1er Cru-nivå. En gudomlig källarfynd från 2012 som verkligen börjar visa sin sanna potential! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Baron Dauvergne Volnay 2012 passar bra till...
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning