
Bernard Magrez L'Âme de Pape Clément Graves Blanc 2019
“95 point. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart (årgångsbetyg)
Bourgogne, go home…!
Detta ekfatslagrade vita världsklass-Bordeaux kommer från storslaget årgång 2019 – i Graves har man inte sett bättre sedan 2007.
L'Ame de Pape Clément är en helt ny, magisk vitvin från det världsberömda Château Pape Clément, som producerar ett av de mycket få vita vinerna som fått perfekta 100 poäng hos både Robert Parker och James Suckling.
L’Âme de Pape Clément är framställt av toppdruvor från 8,5 grushaltiga hektar med 30 år gamla vinrankor. Vinfälten odlas med trippel hållbarhetscertifiering, så endast kärnfriska druvor når den färdiga vinen.
Det eleganta blandningen av Sémillion, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris och Muscadelle får extra komplexitet från jäsning och lagring på barriquefat, medan en "burgundisk" omrörning av de fina jästresterna ger en härligt krämig textur…
"L’Âme" förmedlar, som namnet antyder, slottets ”själ” av Château Pape Clément... men till en bråkdel av priset!
Njut vinet till stekt fisk och skaldjur, fågel, tapas, sushi, grillade sparrisar samt nötaktiga rätter. Servera vid 10–12°C
Från knappa förhållanden till ägare av 42 vinslott.
Det är svårt att inte bli andfådd när man ser vad den snart 90-årige Bernard Magrez åstadkommit under sin långa vinkarriär. Den charmige och arbetsamme vinentreprenören äger i dag inte mindre än 42 vinslott och 1000 hektar vingårdar över hela världen. Fyra av dessa är Grand Cru Classé-slott i Bordeaux, och många känner igen Château Pape Clément, som med flera 100-poängsflaskor skrivit vinhistoria i Bordeaux sedan 1281 och är ett av områdets mest ikoniska slott.
Bernard Magrez är sinnebilden av en självgjord man som byggt sin framgång från grunden. Bernard växte upp under knappa förhållanden med en sträng far, som redan kastade ut honom från hemmet när han bara var tolv år gammal. Det hindrade dock inte Bernards arbetslust, och det dröjde inte länge innan han gav sig in i vinhandelsbranschen.
Redan som 25-åring startade han sitt eget importföretag med fokus på whisky och portvin, vilket visade sig bli en enorm framgång. I början av 1960-talet var stora stormarknader på frammarsch i Frankrike och han lyckades bli ledande leverantör av vin och sprit till dem. Han sålde senare företaget, William Pitters, och investerade en stor del av pengarna i att köpa tre Cru Classé-slott: Château La Tour Carnet i Haut-Médoc, Château Fombrauge i St-Émilion och Clos Haut-Peyraguey i Sauternes. Han har dock själv sagt att hans stora livsverk är nämnda Château Pape Clément, som han förvärvade i slutet av 1980-talet.
”Køb en flaske "Bernard Magrez" i stedet for en flaske "St. Èmilion"
En återkommande aspekt i Bernard Magrezs syn på vin är att hans namn alltid syns på flaskorna. Oavsett om det är en rosé för 62 kronor från Languedoc eller hans Pape Clément Grand Cru Classé för över 1000 kronor, sitter Bernard Magrez-signaturen på flaskans framsida. Bernard är mycket medveten om att yngre generationer av vinkonsumenter inte nödvändigtvis känner skillnad på Margaux och St. Estèphe. Därför vill han hellre göra kvaliteten synonym med sitt eget namn. Man ska veta att när man väljer en flaska från Bernard Magrez får man gediget hantverk och utmärkta viner. Det syns och känns tydligt när man håller flaskorna i handen – elegant design och vackra lyxflaskor som matchar smaken i flaskan.
Även om Bernard Magrez äger slott i Napa Valley, Chile och Argentina råder inget tvivel om att Bordeaux ligger honom varmast om hjärtat. Därför hittar du också ett stort urval av nya Magrez-viner från Frankrikes mest berömda vinregion. Det gäller även vita viner! Trots att de flesta Bordeaux-entusiaster automatiskt förknippar området med rödvin kan de ekfatslagrade vita vinerna, främst på Sauvignon Blanc och Sémillion, erbjuda magnifika upplevelser. Château Pape Clément har i årtionden varit banbrytande för vit bordeaux i världsklass och slottet är ett av få som fått 100 poäng av Robert Parker för både rött och vitt.
Eleganta sydfranska value-viner från Languedoc
Bernard Magrez producerar även förtrollande viner från det soliga paradis som är södra Frankrike. Här började han arbeta för mer än 52 år sedan samtidigt som han hade många andra projekt i Bordeaux. Hans hustru kommer från den gamla medeltidsstaden Carcassonne, huvudstaden i den stora vinregionen Pays d'Oc, där serien "Bleu de Mer" härstammar från. Tre olika viner gjorda på Cabernet Sauvignon, Grenache/Cinsault och Sauvignon Blanc. Här framgår verkligen Bernard Magrezs välutvecklade sinne för att frambringa kvalitetsviner till mycket rimliga pengar. Dessutom gör han även exklusiva roséviner från berömda Côtes de Provence. Det här är viner som sätter pricken över i:et på sommarlunchen och som du plockar fram om du vill imponera på gästerna på terrassen. Och ja, det gör ju inte saken sämre att flaskorna ser ut som en miljon!
Oavsett om du söker stor Cru Classé Bordeaux för källaren eller törstsläckande sydfransk Provence-rosé, så är Bernard Magrez-signaturen i botten på flaskorna din garanti för att kvaliteten håller extremt hög nivå!
Hur smakar Bernard Magrez L'Âme de Pape Clément Graves Blanc 2019?
Elegant gyllene vid hällning med en frisk citrusgrön färg ... Näsan lovar klassisk vit bordeaux på en skyhög nivå! Fläderblomma, saltad grapefrukt, färsk lime, krusbär, päron, honungsmelon, hö, bivax, lanolin och ananas flödar ur glaset, följt av lite vanilj, smör och cederträ från fatlagringen... Lätt krämig på tungan. Frukten vibrerar med en underbar friskhet som övertrumfas av fina mineralnyanser och eleganta kryddor från fatet. Imponerande nivå från en av världens bästa vitvinsproducenter! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Bernard Magrez L'Âme de Pape Clément Graves Blanc 2019 passar bra till...
Hur är Bernard Magrez L'Âme de Pape Clément Graves Blanc 2019 framställt?
Vinet är framställt av en spännande cuvée bestående av 73% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc, 11% Sauvignon Gris och 1% Muscadelle, som Bernard Magrez och Michel Rolland väljer manuellt från 8,5 grusrika hektar med 30 år gamla vinstockar i Graves-kommunerna Cérons, Illats och Podensac. Alla vingårdar odlas med trippel hållbarhetscertifiering (Terra Vitis, HVE3 och SME). Druvorna fylls för hand i den pneumatiska blåspressen, där hela druvor krossas extremt varsamt och helt utan syrepåverkan, så att druvmostens fina aromer bevaras. Efter pressningen överförs musten med hjälp av gravitationen (helt utan pumpar) till jäsning i barriquefat. Avslutningsvis mognar vinet på 10% helt nya samt använda barriquefat med burgundiskt inspirerad omrörning av de fina jästresterna (bâtonnage), vilket ger extra fyllighet och komplexitet åt den färdiga vinen. Konsulterande oenolog: Michel Rolland.
Om Bernard Magrez

Från knappa förhållanden till ägare av 42 vingods.
Det är svårt att inte bli andfådd när man ser vad den snart 90-årige Bernard Magrez åstadkommit under sin långa vinkarriär. Den charmige och arbetsamme vinentreprenören äger idag inte mindre än 42 vingods och mer än 1000 hektar vingårdar spridda över hela världen. Fyra av dessa vingods hör till den prestigefyllda Grand Cru Classé-kategorin i Bordeaux, och många känner framför allt igen Château Pape Clement, som med flera 100-poängsflaskor skrivit vinhistoria i Bordeaux sedan 1281 som ett av regionens mest ikoniska slott.
Bernard Magrez är sinnebilden av en självlärd man som byggt sin framgång från grunden. Bernard växte upp under knappa förhållanden med en sträng far som redan kastade ut honom hemifrån när han bara var tolv år. Det hindrade dock inte Bernards arbetsvilja och det dröjde inte länge innan han gav sig in i vinhandlarbranschen.
Som blott 25-åring startade han sitt eget importföretag med fokus på whisky och portvin, vilket visade sig bli en enorm succé. Vid den tiden – i början av 1960‑talet – var de stora stormarknaderna på frammarsch i Frankrike och den unge Bernard Magrez lyckades bli ledande leverantör till de allra största. Han sålde senare företaget, William Pitters, och använde en stor del av pengarna till att köpa tre Cru Classé‑vingods: Château La Tour Carnet i Haut-Médoc, Château Fombrauge i St Emilion och Clos Haut-Peyraguey i Sauternes. Han har dock själv sagt att hans stora livsverk är nämnda Château Pape Clement, som han senare förvärvade i slutet av 1980‑talet.
”Køb en flaske Bernard Magrez i stedet for en flaske "St. Èmilion"
En av de kännetecknande dragen i Bernard Magrezs syn på vin är att hans namn alltid framgår på flaskorna. Oavsett om det är en rosé för 60 kronor från Languedoc eller Pape Clement Grand Cru Classé för över 1000 kronor så hittar du Bernard Magrez‑signaturen på flaskans framsida. Bernard är nämligen mycket medveten om att den yngre generationen vinkonsumenter inte nödvändigtvis känner skillnad på Margaux och St. Èmilion. Därför vill han istället göra kvaliteten synonym med sitt eget namn. Man ska veta att när man väljer en flaska från Bernard Magrez får man gediget hantverk och utmärkt vin. Det syns och känns också tydligt när man håller flaskorna i handen – elegant design och vackra lyxflaskor som matchar innehållet.
Även om Bernard Magrez äger slott i Napa Valley, Chile och Argentina råder ingen tvekan om att Bordeaux ligger honom närmast om hjärtat. Därför hittar du också ett stort urval av nya Magrez‑viner från Frankrikes mest berömda vinregion. Det gäller även vita viner! Även om de flesta Bordeaux‑entusiaster automatiskt förknippar området med rödvin, kan de fatlagrade vita vinerna, huvudsakligen på Sauvignon Blanc och Sémillon, bjuda på gigantiska upplevelser. Château Pape Clement har i årtionden varit banbrytande för vit Bordeaux i världsklass och slottet är ett av de få som fått 100 poäng av Robert Parker för både deras röd‑ och vitvin.
Eleganta sydfranska prisvärda viner från Languedoc
Allt handlar inte om Bordeaux. Bernard Magrez gör också förtrollande viner från det soliga paradiset i södra Frankrike. Här började Bernard Magrez arbeta för mer än 52 år sedan medan han hade en mängd andra projekt igång i Bordeaux. Hans fru kommer nämligen från den gamla medeltidsstaden Carcassonne, som är huvudort i den stora vinregionen Pays d'Oc, där "Bleu de Mer"-serien kommer ifrån. Tre olika viner skapade på respektive Cabernet Sauvignon, Grenache/Cinsault och Sauvignon Blanc. Här framgår det verkligen att Bernard Magrez har en mycket välutvecklad känsla för att ta fram viner av hög kvalitet till mycket små pengar. Dessutom gör han exklusiva roséviner från det berömda Côtes de Provence. Det här är viner som sätter pricken över i:et på sommarmiddagen och som du plockar fram när du vill imponera på gästerna på terrassen. Och ja, det gör heller inget att flaskorna ser ut som en miljon!
Oavsett om du letar efter stor Cru Classé Bordeaux för vinkällaren eller svalkande sydfransk Provence-rosé, så är Bernard Magrez‑namnet på flaskornas etiketter din garanti för att kvaliteten ligger på extremt hög nivå!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener

















