
Beyra Reserva Quartz Branco 2024
"93 points. Marked, fresh and mineral aroma…” – Verema (tidigare årgång)
”93 point. Man bliver slået af en dejlig friskhed i munden, og den kan have visse ligheder med en Sauvignon Blanc eller en nordspansk Verdejo” – Flaskehalsen (tidigare årgång)
”92 points. Rose petal, white peach, nectarine and melon…” – Decanter (tidigare årgång)
”90-93 point. Klar, mineralsk med masser af spræl i" – Houlberg (tidigare årgång)
"91 point. Det er en vin for dig, der holder af de helt friske, sprøde og mineralske vine" - Mad & Monopolet (tidigare årgång)
“90 points. “…seems like one of the best ever in the brand and something well positioned to age. It's a great bargain” - Robert Parker
"90 points. Subtle cream to the white pears and a touch of coriander..." - James Suckling
"90 points. An almost shocking freshness.” – Wine Enthusiast (tidigare årgång)
Vem hade kunnat tro att man långt uppe i Beira Interiors högland kunde göra ett så fräscht och elegant vitt vin att det påminner om en dyr Sancerre? Det är ändå vad Rui Madeira gör, och om man har minsta tvekan om kvaliteten kan man luta sig mot stora recensenter som Robert Parker, James Suckling och Wine Enthusiast – sistnämnda har för övrigt fyra gånger utsett vinet till ett "Best Buy".
Som recensent efter recensent påpekar är Beyra Quartz så oerhört frisk och vibrerande mineralisk att man kanske inte omedelbart förknippar stilen med Portugal.
Hemligheten är ett extra kyligt terroir 700 meter upp i Beira Interiors högland. Här har de fyra intressanta portugisiska druvsorterna Fonte Cal, Gouveio, Síria och Verdelho rötterna djupt begravda i ren granitjord med ett högt innehåll av kvarts. Därav vinsnamnet Quartz.
Reserva syftar på 5 månaders lagring i ståltankar, där kontakten med de fina jästresterna tillför en lätt krämig textur och extra smakkomplexitet till den friska och mineraliska vita vinen.
När den välkända kaliforniske Master of Wine, Bob Paulinski, nyligen besökte Beyra, lade han inte skjul på sin entusiasm över vinkvaliteten…
”Beyra ranks of one of my all-time favorite winery visits. Uber quality minded, high altitude vineyards, old vines, very low yields, no irrigation… If you can find these – definitely pick them up!” – Bob Paulinsky, MW
Smaknot
Beyra Quartz Reserva 2024 visar sig kristallklar i glaset med ett friskt citrusgrönt skimmer… Doften präglas av rykande flinta och en salt, citrusmineralisk ton med inslag av äpple, grapefrukt och lite honung. I munnen först mjuk och honungslik, sedan knastrande mineralisk och munrengörande citrusfrisk. Här har stjärnvinmakaren Rui Roboredo Madeira verkligen träffat rätt med en perfekt balanserad vitvin som fungerar utmärkt både till mys och mat! Ett perfekt alternativ till Sancerre! Drick nu eller spara 5–8 år från skördeåret.
Omdömen om Beyra Reserva Quartz Branco 2024
Tidigare årgångar
93/100 Verema
”Lemon yellow with soft green hues, bright and clean. It is a wine that stands out on the nose grapefruit and ripe citrus on a mineral background that when shaking the glass takes center stage. Marked, fresh and mineral aroma, elements that we later notice when tasting the wine. In the mouth we highlight the vibrant acidity of the wine, it makes you salivate and want to taste the wine again. Soft, round sensations, with a good mineral aftertaste in the mouth with a vegetal touch and soft-honey sweetness, but minerality always predominating.”
93/100 Flaskehalsen
"For sådan nogen som mig er det altid en ekstra fornøjelse, når en hvidvin formår at imponere i sin reneste og mest ærlige form. Dette blend af Fonte Cal og Siria-druer har en enormt flot aroma og en fin lethed i kuløren. Man bliver slået af en dejlig friskhed i munden, og den kan have visse ligheder med en Sauvignon Blanc eller en nordspansk Verdejo. Her er en god portion citrus, noter af æbler og en vidunderligt ren og naturlig stil. Man fornemmer tydeligt, at det er den rene vare, der er lagret på stålfade, og som har bevaret friskheden og ægtheden. Det er superlækkert."
92/100 Decanter
"Rose petal, white peach, nectarine and melon aromatics. The palate has stone fruit notes and hints of herbaceousness. Persistent finish.."
90-93/100 Houlberg
"5 Thumbs Up. Duftmæssigt er det en rigtig blød og venlig vin, som har en rund frugt med pærer, grønne æbler, lemon, en smule citrus, en meget behagelig frugt, lidt stearinlys, rå champignon, honning og bestemt en smule til den neutrale side ... så det er ren overflade. For i munden viser vinen virkelig sin sjæl, som er kold, syrerig, klar, mineralsk med masser af spræl i. Der er både citroner, melon, grape og andre citrusfrugter, en salte mineralitet ... i så store mængder, at folk med mavesår skal holde snitterne fra den. Den er så frisk samt syrlig, at den skriger på mad ... gi' den fisk, rejer ... et eller andet." (bedömt vid ett erbjudandepris på 129,95 kr)
91/100 Mad & Monopolet
"Denne hvidvin er lavet på et blend af Fonte Cal og Siria, som giver en spændende og livlig hvidvin. Det er en vin for dig, der holder af de helt friske, sprøde og mineralske vine, som fremstår hele rene og klare i udtrykker, det er nemlig, hvad denne Beyra Reserva Quartz Branco gør. I næsen har den noter af citrus, grapefrugt, sprøde grønne æbler og vindruekerner. I munden er den helt ren og frisk i udtrykket kun med en afdæmpet sødme, som træder i baggrunden for syre og mineralitet. Det er en interessant og spændende vin, som kunne gå ret godt til østers." (bedömt vid 129,95 kr)
90/100 Robert Parker
The 2021 Branco Beyra Reserva Quartz is a field blend with roughly 50% Fonte Cal, 30% Síria and 10% each of Verdelho and Gouveio, unoaked, dry and coming in at 13.3% alcohol. Much of the difference between this and the regular Beyra is the terroir. This is all granitic, while the regular Beyra has mixed soils. Coating the palate well, this is sharp, energetic and intense. Of course, it is very young, but it also seems like one of the best ever in the brand and something well positioned to age. The winery doesn't have a lot of track record (going back only to 2010 in this appellation), but this seems well built. The fine acidic core of this wine beautifully supports the fruit without being shrill. It's a great bargain.
90/100 James Suckling
"A simple but mineral and acid-driven white with tangy flavors. Subtle cream to the white pears and a touch of coriander. Saline and sharp with some white blossoms in the finish."
Gold Medal Winner - Asia Wine Trophy
90/100 Wine Enthusiast
“Síria and Fonte Cal, grapes local to the high altitude vineyards of Beira Interior, produce a crisp wine that's tightly textured and packed with young acidity and sliced green apple flavors. A squeeze of lime gives the wine an almost shocking freshness.”
90/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"I næsen føles den moden og lidt tung, men i munden tager den revance med en hård kantet syre, til modspil mod den citrusdominerede frugt og fine blomsternoter. En vin der både besidder friskhed og fyldighed." (bedömt vid 129,95 kr)
90/100 Ekstra Bladet
"Fra marker tæt på den spanske grænse. Blomstret næse og meget aromatisk vin med masser af fersken, abrikos og blomster i smagen. Flot balance og især syren står flot. Sprød afslutning."
17/20 Revista de Vinhos
"Yellow. Clear citrus notes, floral and wet granite, combined with apple aromas. In the mouth it is dry, very lively and crunchy, super fresh and mineral, prolonged and delicious."
Njut av den som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, tapas, sallader, marinerade grillade grönsaker och färska ostar. Servera vid 8–10 °C.
Beyra Reserva Quartz Branco är 2024 gjord på en blandning av 40% Fonte Cal, 25% Gouveio, 20% Síria och 15% Verdelho, som vinmakaren Rui Roboredo Madeira handplockar på 700 meters höjd från rena granitmarker med ådror av kvarts. Hela druvklasar pressas varsamt för att frigöra den mest delikata druvmusten, som spontanjäser med terrorets egna jäst. Jäsningen sker med fruktbevarande temperaturstyrning vid 16–17 °C, innan vinet mognar ytterligare 5 månader i kontakt med de fina jästresterna.
Om Beyra
”Beyra ranks of one of my all-time favorite winery visits. Uber quality minded, high altitude vineyards, old vines, very low yields, no irrigation… If you can find these – definitely pick them up!” – Bob Paulinsky, MW
Producenten bakom vinerna från Beyra är den erkände Rui Roboredo Madeira, som 2011 tog över vingården i byn Vermiosa där han redan 1987 gjorde sin debut som vinmakare. Rui är uppvuxen i Douro-dalen, men har rest världen runt för att besöka vinodlande regioner och lära sig om vinproduktion. Därför kändes det som att komma hem när möjligheten äntligen uppstod.
Beyras vingårdar är bland de högsta i hela Portugal och ligger omgivna av berg. Ett fantastiskt område med läge på hela 750 meters höjd. Varma och soliga dagar varvas med svala nätter och morgnar, vilket ger druvorna optimal balans mellan frukt och fräschör.
Sedan 1987 har Rui blivit en portugisisk superstjärna inom vinproduktion, och kombinationen av hans förmåga i källaren och vingårdarnas placering är helt fenomenal. Han försöker ständigt föra in innovation och förnyelse i de urgamla vinmarker som ligger i och runt Dourodalen.
Rui njuter av välförtjänt stjärnstatus. Hans röda viner visar gång på gång att Portugals nordöstra hörn lätt kan mäta sig med Toro och Ribera del Duero på den spanska sidan om gränsen. Hans viner har blivit Beira Interior-regionens flaggskepp. Rui förfogar över knappt 10 hektar vingårdar i Beira Interior D.O., därifrån han producerar viner till serien Beyra Vinhos de Altitude.
Förutom vinerna från Beyra producerar Rui viner från Douro D.O., världens äldsta officiella vinregion. Dourofloden flyter genom hela regionen och ger liv åt alla vinstockar vars druvor används i både portvin och bordsvin. I samma region ligger underrregionen Douro Superior, där Rui har 17 hektar på Quinta da Pedra Escrita. Vinhuset har i Ruis händer utvecklats till ett familjeägt företag i åttonde generationen. Samtidigt äger han 12 hektar på Quinta de Fafide i samma region, där man också gör single-vineyard-viner. Det slutar inte där. Ruis topprankade viner från serien Castello d’Alba, hans första serie som fristående vinmakare, kommer också från Douro D.O.
En man som är född av landet och lever och andas naturen, med en finger med i nästan allt som sker både i Douro och Beira.
Beyra Reserva Quartz Branco 2024 passar bra till...
Om Rui Roboredo Madeira

Producenten bakom vinerna från Beyra är den erkände Rui Roboredo Madeira, som 2011 tog över vingården i byn Vermiosa, där han redan 1987 gjorde sin debut som vinmakare. Rui växte upp i Dourodalen, men har rest jorden runt för att besöka vinodlingsregioner och lära sig om vinproduktion. Därför kändes det som att komma hem för honom när det äntligen blev möjligt.
Beyras vinmarker är bland de högsta i hela Portugal och ligger omgivna av berg. En fantastisk plats med läge på hela 750 meters höjd. Varma och soliga dagar växlar med svala nätter och morgnar, vilket ger druvorna optimal balans mellan fruktighet och friskhet.
Sedan 1987 har Rui blivit en portugisisk superstjärna inom vinproduktion, och kombinationen av hans källarkunskaper och markernas läge är helt fenomenal. Han försöker ständigt föra in innovation och förnyelse i de urgamla vinodlingarna som ligger i och runt Dourodalen.
Rui åtnjuter välförtjänt stjärnstatus. Hans röda viner bevisar om och om igen att Portugals nordöstra hörn utan problem kan matcha Toro och Ribera del Duero på den spanska sidan av gränsen. Hans viner har blivit Beira Interior-regionens flaggskepp. Rui förfogar över knappt 10 hektar vinmarker i Beira Interior D.O., därifrån han producerar viner till serien Beyra Vinhos de Altitude.
Förutom vinerna från Beyra producerar Rui viner från Douro D.O., som är världens äldsta officiella vinregion. Dourofloden rinner genom hela regionen och ger liv åt alla vinstockar vars druvor används i både portvin och bordsvin. I samma region ligger underregionen Douro Superior, där Rui har 17 hektar på Quinta da Pedra Escrita. Vinhuset har i Ruis händer utvecklats till ett familjeägt vinhus i åttonde generationen. Samtidigt äger han 12 hektar på Quinta de Fafide i samma region, där man också gör viner från enskilda vingårdar. Det slutar inte där. Rui Madeiras kritikerrosade viner från serien Castello d’Alba, som var hans första serie som han släppte som oberoende vinmakare, kommer också från Douro D.O.
En man som är född ur jorden och lever och andas naturen, som har ett finger med i nästan allt som händer både i Douro och i Beira.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener














