



Beyra Vinhas Velhas Branco 2022
Beyras nya toppvita vin... en suverän ”Best Buy” från mycket gamla vinstockar, skapad i fatlagrad vit bourgognestil.
Har världsklass någonsin smakat så billigt? Bara några år har gått sedan den portugisiska stjärnvinmakaren Rui Roboredo Madeira imponerade på hela Decanters professionella testpanel med en 96 points praktfullt vitt vin från samma Beyra-serie.
Nu siktar Rui på guld igen. Flaggskeppet Beyra Vinhas Velhas Branco är gjort på en otroligt läcker blend av de unika lokala druvspecialiteterna Rabo de Ovelha, Siria och Fonte Cal, som i källaren behandlas som en stor vit bourgogne.
6 månader på ekfat med omrörning av de fina jästresterna (burgundisk bâtonnage) tillför elegant kryddighet och smörig fyllighet till den förföriskt goda fruktcharmen. Och låt dig inte luras av priset...
Medan Ruis bästa röda viner spelar i samma liga som kostsamma Ribera del Duero vågar vi knappt tänka på vilken dyr Bourgogne detta vita skulle kunna mäta sig med... Det är suverän kvalitet i glaset!
Njut av den till stekt eller grillad fisk och skaldjur, tapas, sushi, fjäderfä och nötiga ostar.
Hur smakar Beyra Vinhas Velhas Branco 2022?
Vid upphällningen fyllig och delikat gyllengul… Näsan lovar ett stort och intensivt vitt vin med ljuvlig doft av jasmin, apelsinblomma, salt grapefrukt, frisk lime, nektariner, akaciahonung och våt skiffer, som fulländas av komplexa, bourgogne-liknande nyanser av smör, rostad brioche, nötter och kryddvanilj från fatlagringen… Det vita vinet glider mjukt och elegant över tungan, där den minerala intensiteten från de gamla vinstockarnas djupa rotsystem verkligen träder fram i smakbilden. Lång och harmonisk finish med vackert integrerade fatkryddor… Herregud, vad det smakar dyrt! Drick nu eller lagra 6–8 år från årgången.
Beyra Vinhas Velhas Branco 2022 passar bra till...
Om Rui Roboredo Madeira

Producenten bakom vinerna från Beyra är den erkände Rui Roboredo Madeira, som 2011 tog över vingården i byn Vermiosa, där han redan 1987 gjorde sin debut som vinmakare. Rui växte upp i Dourodalen, men har rest jorden runt för att besöka vinodlingsregioner och lära sig om vinproduktion. Därför kändes det som att komma hem för honom när det äntligen blev möjligt.
Beyras vinmarker är bland de högsta i hela Portugal och ligger omgivna av berg. En fantastisk plats med läge på hela 750 meters höjd. Varma och soliga dagar växlar med svala nätter och morgnar, vilket ger druvorna optimal balans mellan fruktighet och friskhet.
Sedan 1987 har Rui blivit en portugisisk superstjärna inom vinproduktion, och kombinationen av hans källarkunskaper och markernas läge är helt fenomenal. Han försöker ständigt föra in innovation och förnyelse i de urgamla vinodlingarna som ligger i och runt Dourodalen.
Rui åtnjuter välförtjänt stjärnstatus. Hans röda viner bevisar om och om igen att Portugals nordöstra hörn utan problem kan matcha Toro och Ribera del Duero på den spanska sidan av gränsen. Hans viner har blivit Beira Interior-regionens flaggskepp. Rui förfogar över knappt 10 hektar vinmarker i Beira Interior D.O., därifrån han producerar viner till serien Beyra Vinhos de Altitude.
Förutom vinerna från Beyra producerar Rui viner från Douro D.O., som är världens äldsta officiella vinregion. Dourofloden rinner genom hela regionen och ger liv åt alla vinstockar vars druvor används i både portvin och bordsvin. I samma region ligger underregionen Douro Superior, där Rui har 17 hektar på Quinta da Pedra Escrita. Vinhuset har i Ruis händer utvecklats till ett familjeägt vinhus i åttonde generationen. Samtidigt äger han 12 hektar på Quinta de Fafide i samma region, där man också gör viner från enskilda vingårdar. Det slutar inte där. Rui Madeiras kritikerrosade viner från serien Castello d’Alba, som var hans första serie som han släppte som oberoende vinmakare, kommer också från Douro D.O.
En man som är född ur jorden och lever och andas naturen, som har ett finger med i nästan allt som händer både i Douro och i Beira.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll