



Bibi Graetz Colore Rosso 2021 i trækasse
"Colore är verkligen vårt maximala uttryck. När du smakar Colore är det första som kommer ut blommorna. Det är en explosion av sinnen. Det är som våren. Du går ut på fälten och du har parfymer, energi, kraft, skönhet, solsken... Du har allt! Och allt finns i Colore 2021." - Bibi Graetz
Sangiovese perfektion och 100 välförtjänta poäng till Colore. Den hypade vinmakaren Bibi Greatz har återigen rört vid himlen och skapat ett under av ett vin som för närvarande skapar alla de stora rubrikerna i den internationella vinpressen.
Vinet skapas nu med endast gamla Sangiovese-vinstockar från Bibis fyra äldsta vingårdar, vilket ger magisk darrande energi till Bibis mest kraftfulla och ikoniska vin. Vi talar om vinstockar i världsklass som är 70, 80 och 90 år gamla. Upp till 8 skördeomgångar (!) på varje terroir säkerställer att varje druva skördas vid optimal mognad.
I källaren spontanjäser Bibi sin Colore i öppna barriques, samtidigt som han slår ner 8 gånger om dagen för att locka fram magin ur druvskalen. Efter 20 månaders fatlagring (parcell för parcell) smakar Bibi sig fram till den slutliga blandningen.
Som officiell dansk importör hade vi det stora nöjet att delta i Bibi Graetz lanseringsprovning av Colore och vi är fortfarande hänförda av det nya Colore, som ALDRIG har varit bättre.
Vinet levereras i den ursprungliga 3 st. trälådan.
Njut av det till slaktarens röda biffar, lamm med örter, starka pastarätter, svamprisotto, viltkött, inälvsmat, grytor och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Bibi Graetz Colore Rosso 2021 i trækasse passar bra till...
Hur är Bibi Graetz Colore Rosso 2021 i trækasse framställt?
Colore 2021 är gjort på 100% Sangiovese som Bibi Graetz väljer ut från 70, 80 och 90 år gamla Sangiovese-vinstockar från Bibis fyra bästa vingårdar i Lamole, Vincigliata, Olmo respektive Siena. För att säkerställa att varje druva väljs ut vid optimal mognad skördar Bibi varje terroir i upp till 8 omgångar (!)
I vingården väntar förmodligen en skoningslös kvalitetssortering innan druvorna lätt pressas och läggs på öppna barriquefat. Under den spontana jäsningen, som sker parcell för parcell (med terroirens egen jäst), gör Bibi 8 dagliga "punch downs" som drar färg, smak och tanninstruktur från druvskalen. Genom att undvika temperaturstyling får du den imponerande extraktrikedom och struktur som krävs för att skapa en äkta vin de garde. Efter jäsningen lagras vinet i 18 månader (i omgångar) på begagnade franska barriques innan den slutliga blandningen. Endast de bästa faten hittar vägen till Colore, som släpps till försäljning först efter 30 månaders total lagring.
Druvor
SangioveseOm Bibi Graetz

“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glöm Brunello. Och glöm Chianti. Med perfekta 100 poäng i Decanter — och hela två Sangiovese-viner på James Sucklings senaste TOP 100 Wines of Italy — har Bibi Graetz trampat sina egna toskanska stigar mot vinvärldens absoluta kultklass.
Som winemaker är Bibi befriande autonom. Han struntar fullständigt i de standardiserande regelverken för DOC och DOCG — och trivs utmärkt i Toscana IGT:s betydligt friare ramar för kreativt utövande. Ledd av ikoniska Testamatta och Colore, som båda firar 20-årsjubileum i årgång 2019, är resultatet en serie helt unika och extremt spännande viner. Alla prydda med konstnärens egna, färgstarka etiketter.
Med en norsk mor och en israelisk far låg det inte precis i korten att den blonda Bibi Graetz skulle bli en av Italiens största vinmakare. Han växer upp i Florens omgivningar på sin farfars borg, Castello di Vincigliata, där de tillhörande vingårdarna länge arrenderades ut till lokala odlare.
Vid arrendeavtalens utgång i slutet av 1990-talet studerade Bibi Graetz vid Florens konstakademi, tills han plötsligt stod med ansvaret för familjens vingårdar. Mötet mellan den unge konstnärsaspiranten och de urgamla vinstockarna blev en avgörande — och karriärförändrande — kärlek vid första ögonkastet!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sedan dess har Bibi utvidgat sitt projekt till att omfatta druvor från 200 noggrant utvalda toskanska vinparceller, som likt färger på paletten levererar råmaterial till totalt fyra vinserier. Även om priserna varierar stort, håller alla viner imponerande nog fast vid Bibi Graetz grundläggande filosofi och kvalitetskriterier:
Extremt hög kvalitet från fält till källare. Ekologiskt odlade druvor. En förkärlek för toskanska druvsorter som Sangiovese, Canaiolo och Colorino. Fokus på äldre vinstockar, upp till 125 år gamla. Toscanas topplägen i svala 250–600 meters höjd – från Fiesole i norr till Siena i söder. Spontanjäsning med terrorets egna jäst. Ikonviner som Testamatta och Colore produceras endast i absoluta toppår — därför varken 2014 eller 2017. Alla etiketter designade av Bibi själv.
Utöver sina berömda röda viner har Bibi sedan 2016 producerat vita single-vingårdsversioner av både Testamatta och Colore. Båda Bianco-vinerna görs på druvan Ansonica och kommer från mycket gamla vinstockar på den toskanska ön Giglio, där havets speciella påverkan i samspel med en starkt granithaltig jordmån ger vita viner med stor och unik mineralitet. En upplevelse!
2019 köper Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Detta historiska byggnadsverk, ursprungligen en brittisk teater, inrymde som hotell i slutet av 1800-talet kändisar från drottning Victoria till Italiens drottning Margherita av Savojen. Samma exklusiva plats, med en inspirerande utsikt över Florens, är nu hem och arbetsplats för vinkonstnären Bibi Graetz. Här bor han. Och här tillverkar han sina ikoniska toppviner.
Från Toscanas bästa 100-poängs value, Testamatta, till kultvinernas Colore, sexiga Soffocone och Casamatta-seriens uppfriskande lyxvardagsviner… Bibi Graetz är inte bara Toscanas största excentriker – han är också kanske Italiens mest originella och spännande vinmakare. Salute!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll