
Bodegas Alvear Fino en Rama
94/100 från kräsna Decanter… flera poäng före de berömda Fino en Rama-vinerna från Gonzalez Byass Tio Pepe och Equipo Navazos!
En Rama betyder fritt översatt ”frisk fra fad”. Denna Fino är därför minimalt filtrerad och buteljerad utan kallstabilisering, vilket ger en vibrerande och autentisk Fino-typ!
I århundraden har Montilla-distriktet levt i skymundan som sherryvinerna ”hemmelige fætter”, men nu är det slut. Med denna exemplariska Fino en Rama levererar 100-poängs-ikonen Bodegas Alvear allt du drömmer om i stor Fino Sherry – och mer därtill...
Pedro Ximénez-druvorna handplockas från upp till 105 år gamla, fristående buskvinstockar i ”Grand Cru-subzonen” Sierra de Montilla de Calidad Superior, som har samma kritvita och extremt kalkrika Albariza-jordmån, som de finaste terroirerna i Jerez.
I källaren jäser vinet naturligt – utan tillsats av druvdestillat. Mognaden sker på amerikanska ekfat (“butts”) under ett levande lager av jäst (velo de flor). Dessa fat förvaras i ett särskilt hörn av Alvears vineri, där den höga luftfuktigheten hjälper till att hålla jästlagret friskt och levande, så att vinet bevarar sin eftertraktade, daggfriska ”En Rama”-karaktär fram till buteljeringen.
….
Njut av den som en pikant aperitif – eller till tapas, fisk och skaldjur, gröna oliver, mandlar, saltade ansjovisar, lätta asiatiska rätter, spanska skinkor och ostar. Servera vid 6-10°C
Hur smakar Bodegas Alvear Fino en Rama?
Bodegas Alvear Fino En Rama står ren och vibrerande med citrusgröna skiftningar i det kalla, daggiga glaset... Doften andas friska och pikanta jästtoner med klassiska Fino-aromer av toast, brödsmulor, äpplen, färska mandlar, kamomill, våta stenar, salt citrus, nori-tång och gröna oliver… På tungan knastertorr, silkeslen och pikant med den härligaste aptitretande citrus-mineraliteten. Kort sagt en förträffligt jästfrisk Fino en Rama. Saltvatten, våta kalkstenar, nybakat bröd, hö och eleganta örtstreck lyfter den långa eftersmaken upp i Alvears välkända världsklass. Den måste helt enkelt provas! Drick nu, eller spara 5–8 år.
Smaknoter
Citron
Vita blommor
Hö
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Alvear Fino en Rama passar bra till...
Hur är Bodegas Alvear Fino en Rama framställt?
Bodegas Alvear "Fino en Rama" är skapad på 100% Pedro Ximénez, som selekteras från egna vingårdar i Sierra de Montilla de Calidad Superior – "Grand Cru-subzonen" i Montilla-Moriles. Druvorna skördas från mycket gamla buskvinstockar, planterade mellan 1920 och 1960, med rötterna djupt begravda i den kritvita, extremt kalkrika albariza-jorden. Även om dessa toppmarker inte är ekologiskt certifierade odlas de på ett mycket hållbart sätt – helt utan användning av fungicider, pesticider, herbicider, gödsel eller konstbevattning. I källaren jäser vinet utan tillsats av druvdestillat tills det når en naturlig alkoholhalt på 15%. Den efterföljande lagringen sker på amerikanska ekfat ("butts") under ett levande lager av jäst (velo de flor). Just Fino en Rama mognar medvetet i en särskilt fuktig del av Alvears vineri, eftersom den höga luftfuktigheten hjälper till att hålla jästlagret friskt och levande, så att vinet behåller sin eftertraktade, daggfriska "En Rama"-karaktär fram till buteljeringen.
Druvor
Pedro Ximénez (PX)Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729.
Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.
Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.
Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.
Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.
Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.
Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener

























