





Bodegas Luis Canas Crianza 2021
Världens bästa vinköp i Riojas första perfekta årgång sedan 2010... Behöver vi säga mer?
Ett av Riojas mest kända och ikoniska Crianza-viner når en historisk topp i 2021 års årgång.
Även om Luis Cañas har över 100 års vinhistoria bakom sig var det en gigantisk höjdpunkt för familjehuset när Robert Parker själv för några år sedan erkände denna Crianza som
. Som om inte det vore nog backas den enastående kvaliteten upp av den berömda tidningen Decanter Magazine, som lyfter fram vinet som ett av de bästa köpen år efter år.
Hemligheten ligger i lyxiga Rioja Alavesa, där familjen svär vid ekologiska principer i odlingen av sina vingårdar på hög höjd. Dessutom dubbelsorteras all frukt före jäsningen så att endast de bästa av de bästa druvorna hamnar i det färdiga vinet.
Luis Cañas Crianza mognar i 12 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat, vilket ger den fruktkoncentrerade Tempranillon utsökta toner av vanilj, mokka, cederträ och kokosnöt.
Resultatet är ett referensvin som måste provas av alla som gillar Rioja Crianza med fatkrydda!
Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Njut av det till lamm, nötkött, svartfotsskinka, pasta, pizza, vilt, barbecue, tapas, anka och osträtter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Bodegas Luis Canas Crianza 2021?
Luis Cañas Crianza 2021 seglar djärvt och mörkfärgat i glaset... Nosen är sinnebilden för premium-Rioja med bärsyrlig mörk Tempranillo-frukt och de läckraste fatkryddorna. Svarta körsbär, plommon, svarta vinbär, fullmogna björnbär, lagrad balsamico och torkade örter omsluts av cederträ, lakrits, kaffe, rök, kokosnöt och vanilj från den lyxiga fatlagringen... Det röda vinet är mjukt och köttigt på tungan, innan 2021 visar årgångens överlägsna kvalitet med kraft och friskhet i utsökt balans. Kryddiga örter och lyxiga fatkryddor ger ytterligare klass i den långa eftersmaken som avrundas med polerade, matvänliga tanniner.
Smaknoter
Björnbär
Dill
Kokos
Svarta körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Luis Canas Crianza 2021 passar bra till...
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener