



Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio "Viñedo Singular" 2020 i trälåda
En mulåsnplöjd mikroterroir skapar Rioja-magi i sensationell världsklass… Det fantastiska enkelmarksvinet ”El Palacio” var det absoluta höjdpunkten bland rödviner under Decanters stora 100-års Master Class-provning i New York, som hyllade Riojas vinhistoria.
97 poäng till ”El Palacio”, som bland annat smakades upp mot Rioja-ikoner som Rioja Altas 904 Gran Reserva och CVNE’s Imperial Gran Reserva 2009. ”El Palacio” tillhör den relativt nya kategorin enkelmarksviner – kallad ”Viñedo Singular” – som efter burgundisk förebild har till syfte att visa det unika i Riojas särskilda terroirer. Det är bland annat förmågan att kombinera det moderna och det traditionella i Rioja som har fått Decanter helt hänförda…
We closed the masterclass with an excited look at the future: Rioja’s output is one of the world’ most exciting at the moment, delivering equally interesting classics and genre-defying wines. Luis Cañas’ El Palacio (one of the stand-outs at our Rioja Report 2025) and Vinos en Voz Baja’s Nace La Sierra served as the perfect example of this fertile interaction of past and future. - Decanter
Och man får säga att här kommer vi helt back to basics – ”El Palacio”-enkelmark plöjs, som sagt, av mulor och allt görs för hand. Här bestämmer vinmakaren för övrigt inte själv druvsammansättningen i vinet – det gör vingården själv.
Det rör sig nämligen om ett ”field blend” av samplanterade druvsorter, som varit oförändrat sedan marken planterades 1969. Rygggraden utgörs av mörk, körsbärssaftig Tempranillo, som kompletteras av elegant kryddiga Graciano. En aning vit Viura tillför den sista aromatiska finessen till detta mästerliga terroirvin.
”El Palacio” består av tre olika terrasser med varsin exponering och höjdskillnad. De olika mikroklimaten bidrar alla till att höja komplexiteten i denna lyxiga Rioja, som med rätta lagras i källaren på 100 % nya franska ekfat. Vinet mognar totalt 38 månader på fat och flaska innan frigivning.
Produktionen är mikroskopisk och innesluter själen i Luis Cañas vinhistoria i Rioja. El Palacio omfattar endast 2,61 hektar, vilket ger omkring 800 kartonger vin per år. Vi har knipit en liten portion... Skynda dig!
…….
Njut av den till grillat lamm med örter, saftiga biffar, iberisk skinka, vilt, mustiga tapas, ankbröst och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio "Viñedo Singular" 2020 i trälåda?
Den rekordläckra "El Palacio" 2020 glider fylligt och läckert i glaset med en mörkt plommonröd färg... Doften utstrålar elegans med en nästan elektrisk nerv av mineralitet som pulserar under den kraftfulla frukten, kompletterad av en gudomligt aromatisk, parfymerad floralitet samt Rioja-klassiska lyxkryddor från fatlagringen... Se, det är en enorm Tempranillo i glaset! Vinet glider mjukt som grädde och sammet över tungan, medan smaken utvecklar hela Riojas repertoar... från rosor, apelsinskal, saftiga mörka körsbär, blåbär och björnbär till komplexa toner av engelsk lakrits, kaffe, vanilj, balsamico, rök, skogsbotten och cederträ. Eftersmaken är oändlig och fylld av oceaner av mogen bärfrukt, örter och tobak. Fina, biffvänliga tanniner... WOW, bara wow. Drick nu, eller lagra 15–20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Kaffe
Svampar
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio "Viñedo Singular" 2020 i trälåda passar bra till...
Hur är Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio "Viñedo Singular" 2020 i trälåda framställt?
Vinet i toppåret 2020 framställs på en så kallad field-blend bestående av 80 % Tempranillo, 18 % Graciano och 2 % Viura. De olika druvsorterna står samplanterade på den gamla enskilda marken "El Palacio", som ligger i drygt 500 meters höjd - precis framför Luis Cañas vinkällare. Vinrankorna planterades 1969. När druvorna är skördade jäser de på temperaturstyrda franska ekfat, där de samtidigt macerarar med druvskalen för att utvinna extra färg, smak och tanniner. Efter avslutad jäsning flyttas vinet över till franska ekfat, där det utvecklar komplexitet och aromatisk intensitet under 14 månader. Det används nya 500-liters ekfat. Efter buteljering lagras vinet i källaren för ytterligare minst 24 månaders mognad före frigivning.
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener




















