





Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023
Supervin välkomnar sensationsvinet, som tidigare utropats till ”White wine of the year” av Spaniens främsta vinguru, Tim Atkin. Den prestigefyllda hyllningen, som även gav 97 poäng, tillföll Bodegas Mas de Mancusos flaggskeppsvit.
Som om det inte vore nog ligger vinet med 95 poäng från Robert Parker i topp 10 över de mest välrecenserade Macabeo-vinerna någonsin hos världens största vinrecensent.
Bak detta mästerverk till vitt vin från Aragón står den erkände vinmakaren Jorge Navascués, som – förutom sitt eget familjeprojekt Mas de Mancuso – är huvudvinmakare hos legendariska Viñedos del Contino i Rioja, där hans viner belönats med upp till 98 poäng av James Suckling.
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Mas de Mancuso är Jorges personliga projekt, där han återupplivat flera gamla vingårdar och vinstockar för att frigöra deras enorma potential. Till detta toppvin handskördas noggrant utvalda Macabeo-druvor från 60 år gamla vinstockar belägna på 800 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena-appellationen sydväst om staden Zaragoza. Här växer plantorna i skifferhaltig jord med norrläge, vilket ger små, koncentrerade druvor med friskhet och mineralitet. Faktum är att varje vinstock endast ger 1,5 kg druvor.
Därför begränsas denna specialproduktion till ungefär 1200 flaskor, varav vi skaffat nästan hälften till ett pris som borde vara omöjligt. Om du vanligtvis uppskattar stor Chenin Blanc från Loire bör du uppleva Mas de Mancusos Macabeo‑mästerverk!
Hur smakar Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023?
Mas de Mancuso Macabeo 2023 öppnar med en intensiv och komplex doft, där lager på lager av mogna, fylliga persikor, aprikoser och bakade äpplen möter spännande toner av vitpeppar, kamomill, rostat bröd, bivax och rök från den långa "sur lie"-lagringen på franska ekfat. I munnen är vinet djupt och samtidigt ultrafriskt med ett verkligt mineraliskt kraftfält av salt citron, gula äpplen och vilda örter, vars uttryck kan påminna om stor Chenin Blanc från Loire. Eftersmaken är ett långt, delikat samspel mellan frukt, mineralitet och diskreta fatkryddor. Ett fenomenalt vitt vin som väl förtjänat titeln Årets vita vin i Spanien av Tim Atkin. Här får du verkligen se hur stor Macabeo kan vara i rätt händer. Drick nu eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023 passar bra till...
Hur är Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Macabeo från 60 år gamla vinstockar belägna på 800 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. Här växer plantorna i skifferhaltig jord och är nordligt exponerade, vilket ger små, koncentrerade druvor med fräschör och mineralisk karaktär. Druvorna handskördas med noggrann selektering av klasar och bär, och endast 1,5 kg skördas per vinstock. Efter två dagars skalkontakt pressas musten varsamt och sätts till spontan jäsning med de naturliga jästcellerna. Jäsningen påbörjas i betongtankar och avslutas i ekfat, varefter vinet lagras på 500-liters österrikiska ekfat från 2018 på sina fina jästrester fram till buteljering.
Druvor
Macabeo (Viura)Om Bodegas Mas de Mancuso
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Jorge Nevascués – “Winemaker of the Year“ . “As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” – Tim Atkin
Byd velkommen til Jorge Nevascués - er en af Spaniens mest respekterede ønologer og tredje generation i en familie af vinmagere fra Aragón. Udråbt til et regulært vingeni af Jancis Robinson og senest kåret til ”Winemaker of the year” af Master of Wine, Tim Atkin. Så er tonen ligesom slået an.
Jorge er idémanden bag Mas de Mancuso, hvor han driver et kompromisløst terroir-fokuseret projekt i Almonacid de la Sierra, i den for mange ukendte appellation, DO Cariñena. For dem, der ikke er inde i Aragóns lokalgeografi, så befinder vi os godt tre timers kørsel ind i landet fra Barcelona.
Her arbejder Jorge og hans team med tudsegamle vinstokke, nogle op til 70 år gamle, plantet i 600–700 meters højde på skifer- og kalkholdige jorde. Alt arbejde i marken foregår med håndkraft, og ingen form for kunstig gødning anvendes – respekten for naturen og vinplanterne er i højsædet.
Selvom Mas de Mancuso høster imponerende ratings Robert Parker, James Suckling og Guía Peñin, så er Jorge måske mest kendt for sin rolle som feteret chefvinmager hos Viñedos del Contino, hvor han er manden bag nogle af Riojas mest ikoniske vine – flere af dem hædret med op til 98 point hos James Suckling.
Jorge Navascués hører til blandt Spaniens mest visionære fortolkere af Garnacha-druen som i øjeblikket er et kæmpe hit på den international vinscene. Han har dog været i gang de seneste 25 år og har viet en stor del af sit liv til at dygtiggøre sig i lige netop denne drue.
Hvor mange producenter i det varme Cariñena stræber efter kraft og volumen, søger Navascués i stedet transparens, friskhed og finesse. Hans stil minder mere om Bourgogne end om Châteauneuf-du-Pape, med deres elegante parfumerede frugt, luftige struktur og fine, kalkede mineralitet. Gæringen foregår med spontan gæring og delvis hele klaser i betonkar for at bevare vinens energi og florale karakter. Modningen sker i store, neutrale fade og cementtanke, hvor træet ikke får lov til at overdøve terroirets stemme. Under jorden i de historiske kældre fra det 15. århundrede hviler vinene ved konstant temperatur og fugtighed – helt uden moderne teknologi.
Mas de Mancuso-serien er Jorge Nevascués’ flagskibsvine og omfatter desuden også en hvidvin på Macabeo, der blev kåret til ”White wine of the year” hos Tim Atkin med 97 points. Er du til value i verdensklasse, så kast dig rolig ud i Jorges ”Cutio”-vine, der høster Parker-ratings på op til 93 points og samtidig holder deres priser LANGT under 100 kroner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















