





Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Supervin.se hälsar välkommen till sensationsvinet, som tidigare utropats till ”White wine of the year” av Spaniens främsta vinguru, Tim Atkin. Den prestigefyllda hyllningen, som även gav 97 poäng, tilldelades Bodegas Mas de Mancusos flaggskeppsvit.
Som om det inte vore nog finns vinet med 95 poäng från Robert Parker i Topp 10 över de bäst recenserade Macabeo-vinerna någonsin hos världens största vinrecensent.
Bak detta mästerverk till vitt vin från Aragón står den erkände vinmakaren Jorge Navascués, som – utöver sitt eget familjeprojekt Mas de Mancuso – är chefsvinmakare hos legendariska Viñedos del Contino i Rioja, där hans viner belönats med upp till 98 poäng av James Suckling.
Mas de Mancuso är Jorges personliga projekt, där han återupplivat flera gamla vingårdar och vinstockar för att frigöra deras enorma potential. Till denna toppvin handskördas noggrant utvalda Macabeo-druvor från 60 år gamla vinstockar belägna på 800 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena-appellationen, sydväst om Zaragoza. Här växer plantorna i skifferhaltig jord och vetter mot norr, vilket ger små, koncentrerade druvor med friskhet och mineralitet. Faktum är att varje vinstock bara ger 1,5 kg druvor.
Därför är denna specialproduktion också begränsad till cirka 1 200 flaskor, av vilka vi har skaffat nästan hälften till ett pris som borde vara omöjligt. Gillar du vanligtvis stora Chenin Blanc från Loire bör du uppleva Mas de Mancusos Macabeo-mästerverk!
Hur smakar Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023?
Mas de Mancuso Macabeo 2023 öppnar med en intensiv och komplex doft, där lager på lager av mogna, fylliga persikor, aprikoser och bakade äpplen möter spännande toner av vitpeppar, kamomill, rostat bröd, bivax och rök från den långa "sur lie"-lagringen på franska ekfat. I munnen är vinet djupt och samtidigt ultrafriskt med ett verkligt mineraliskt kraftfält av salt citron, gula äpplen och vilda örter, vars uttryck kan påminna om stor Chenin Blanc från Loire. Eftersmaken är ett långt, delikat samspel mellan frukt, mineralitet och diskreta fatkryddor. Ett fenomenalt vitt vin som väl förtjänat titeln Årets vita vin i Spanien av Tim Atkin. Här får du verkligen se hur stor Macabeo kan vara i rätt händer. Drick nu eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Fänkål
Flintesten
Gröna äpplen
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023 passar bra till...
Hur är Bodegas Mas de Mancuso Macabeo Blanco 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Macabeo från 60 år gamla vinstockar belägna på 800 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. Här växer plantorna i skifferhaltig jord och är nordligt exponerade, vilket ger små, koncentrerade druvor med fräschör och mineralisk karaktär. Druvorna handskördas med noggrann selektering av klasar och bär, och endast 1,5 kg skördas per vinstock. Efter två dagars skalkontakt pressas musten varsamt och sätts till spontan jäsning med de naturliga jästcellerna. Jäsningen påbörjas i betongtankar och avslutas i ekfat, varefter vinet lagras på 500-liters österrikiska ekfat från 2018 på sina fina jästrester fram till buteljering.
Druvor
Macabeo (Viura)Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener