
Domaine Pansiot Meursault "Les Pellans" 2023
"Den resulterande årgången ser ut att bli extremt bra, både i kvantitet och kvalitet." Wine Searcher om årgång 2023 i Bourgogne.
Extremt sällsynt Meursault från en enda vingård, granne till den världsberömda 1er Cru Les Charmes ... Endast 1 % lämnar Frankrike!
Familjen Pansiots domaine är känd för att göra förtrollande handgjorda Bourgogne från 18 hektar fördelade på exakt 18 olika appellationer. De gör allt från kraftfulla Gevrey-Chambertin till smöriga Meursault. Det finns bara ett problem...
Enligt de stora vinmedierna Gilbert & Gaillard köps Pansiots flaskor upp av fransmännen själva — både professionella vinagenter och privatkunder. Endast ynka 1 % exporteras, så vi är mycket glada över att ha lyckats få hem ett litet restparti av Meursault till Danmark — till och med från den nya superårgången 2023, som sällan skådats tidigare. Endast årgång 1982 uppges kunna matcha de rekordstora avkastningarna och den exceptionella kvalitet som skapats i Bourgogne i år.
Meursault är skapad av Émilie Pansiot, som i år firar 20 år som vingårdsägare efter att ha tagit över efter sin far 2004. Émilie är involverad i praktiskt taget alla led i produktionskedjan — från odling och beskärning av vinstockarna till mognad i källaren och försäljning. Det sistnämnda behöver hon förstås inte ägna så mycket tid åt, eftersom vinerna härifrån dammsugs av alla som kommer i närheten av dem.
Njut av oljig, kraftfull Meursault med fatkrydda och rostad komplexitet från 12–14 månaders fatlagring i de bästa franska barriques och den medföljande omrörningen av jästfällningen. Detta är Meursault med värde i världsklass. Det är bara att titta på priset och jämföra med andra Meursault på den danska marknaden. Först till kvarn, först till kvarn!
Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Njut av den stora Meursault med (jungfru) hummer och stekt fisk och krämiga pastarätter. Dessutom passar vinet utmärkt till fågel, charkuterier och nötiga ostar som Comté. Servera vid 10–13°C.
Hur smakar Domaine Pansiot Meursault "Les Pellans" 2023?
Domaine Pansiots Meursault gör intryck redan i glaset med en elegant gyllene färg som skimrar i friska, gröna nyanser. Majestätiska Meursault-aromer av vita blommor, persika, aprikos, ananas, päronpaj och våt kalksten möts av fatkomplexa toner av rostat bröd, vanilj och rostade hasselnötter. I munnen upplevs Meursault silkeslen och krämig; den rika och generösa fruktkraften balanseras till perfektion av en frisk, underliggande citrusmineralitet. Ett extremt långt avslut med gula stenfrukter, delikata fatkryddor och nötter. Ett passande firande av Emilie Pansiots 20-årsjubileum som vinmakare — en mästerlig Meursault från den enastående årgången 2023.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Flintesten
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Pansiot Meursault "Les Pellans" 2023 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener