



Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2015
Källmognad Meursault från en enda vingård, toppåret 2015…
Michel Caillot gör Meursault i kultklass. Som brorson till Pierre Morey, som i 20 år var källarmästare för Domaine Leflaive, har han lärt sig av yrkets mästare.
Vinerna efterfrågas av sommelierer på världens toprestauranger och recenseras nästan aldrig… Ovannämnda toprating från Wine Spectator är på pappret ett föråldrat undantag, som ändå ger en tydlig fingervisning om toppkvaliteten…
Denna sublima Meursault kommer från 35 år gamla vinstockar på toppläget Le Limozin, som, vilket säger något om kvaliteten, gränsar direkt till en av Meursaults två mest berömda terroirs, 1er Cru Les Genevrières.
Fatlagrad hela 18 månader med omrörning av de fina jästresterna i Michel Caillots kalla, djupa vinkällare i Meursault…
Det säger nog allt om kvaliteten, att "lillebroderen", Michels ”almindelige” Meursault, serveras på New Yorks 3-stjärniga Michelinrestaurang, Le Bernardin, där bara det bästa dög, och där du betalar över 200 kronor - per glas!
.....
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel och ljust kött, krämiga svamprätter samt ostar i den nötiga stilen såsom Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2015?
Vid upphällningen skimrar Le Limozon elegant gyllene i glaset… Doften lovar Meursault i världsklass med en intensiv och vackert nyanserad arom av delikata vita blommor, salt citrus, päron, mandarin, våta stenar, persika, kvitten, smör, rostade hasselnötter, torkad ananas och crème brûlée. I munnen — om möjligt — ännu större! Först fyllig och ljuvligt smörmjuk, sedan frisk och vibrerande mineralisk, innan vinet nästan detonerar i ett komplext, fatkryddat och perfekt munrengörande klimax som bara fortsätter och fortsätter. Utmärkt! Drick nu, eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Domaine Caillot Meursault Le Limozin 2015 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener